Magazin
SJEĆANJA U SJENI KORONE: BELGIJA - NAJEUROPSKIJA ZEMLJA

Dan počinje čokoladom, a završava pivom
Objavljeno 9. listopada, 2021.
BELGIJA JE SREDIŠTE EU-a: U BRUXELLESU SE NALAZI VEĆINA EUROPSKIH INSTITUCIJA KAO I SJEDIŠTE NATO-a...

Vezani članci

S INOM NA KAVI: DRUGA STRANA DIPLOMACIJE

Pratimo razvoj tržišta i hrvatskih tvrtki

Sredinom kolovoza ove pandemijske godine s prijateljima sam posjetila zemlje Beneluxa (Belgija, Nizozemska, Luksemburg). U Belgiji sam posjetila nekoliko ljupkih gradova, punih povijesti, kulture i arhitekture, i bila sam više nego zadovoljna svojim posjetom. Podsjećam kako je Kraljevina Belgija država koja graniči s Nizozemskom na sjeveru, Njemačkom na istoku, Luksemburgom na jugoistoku i Francuskom na jugozapadu te izlazi na Sjeverno more. Površinom s prostire na 30 528 km², a u njoj živi više od 10,8 milijuna stanovnika.



Jedan od ljupkih belgijskih gradova, koji se našao na popisu mog putovanja, bio je Antwerpen. Grad nije prevelik, pa je kroz njega lako prošetati se, posjetiti trgovine, kafiće i čudesan središnji trg. Trg se nalazi u središtu starog grada i prilično je kompaktan, okružen lijepim građevinama koje imaju stoljetnu povijest iza sebe. Mnoge od njih su iz 17. stoljeća s klasičnim stepenastim završecima. Osim toga, mnoge kuće imaju zlatne kipove na vrhovima koji prikazuju neke od profesija koje se obavljaju ili su se obavljale u njima. Kipovi na vrhu kuća služili su kao pokazatelji adresa, kada kuće još nisu bile označavane brojevima. Primjerice, kuća s kipom strijelca na vrhu - onaj koji je živio u njoj, kada bi trebao dati svoju adresu, rekao bi da živi u strijelčevoj kući i tako dalje u drugim primjerima.

DAN U ANTWERPENU


Osim ekstravagantne gradske vijećnice i fontane, kao središnji dio trga stoji fascinantan kip koji se nalazi na ulazu u tržnicu, u blizini katedrale, i dobar je putokaz u šetnji gradom jer su ulice na ovom području prilično uske i lako je izgubiti smjer i hodati ukrug. Kip je dio legende o osnivanju grada. Golem je i prikazuje čovjeka koji otkida ruke svirepom divu. Taj čovjek-ratnik po imenu Silvije Brabo uhvatio se u koštac s divom Antigonom, koji je znao vrebati pokraj rijeke Scheldt i tražiti cestarinu od brodara koji namjeravaju proći rijeku. Ako bi odbili, div bi im odrezao ruku i bacio je u vodu, sve dok mu se jednog dana nije suprotstavio heroj Silvije Brabo koji je hladnokrvno preuzeo kontrolu i odsjekao Antigonu ruku i bacio je u rijeku. U jednom trenutku odlučio je gradu dati ime na nizozemskom: Ant - ruka i werpen - bacanje! Osim impresivnog kipa, značajka trga su mnoge trgovine i restorani. U njima se prodaje sve ono po čemu je Belgija poznata, poput belgijske tapiserije, sira, čipke, čokolade i belgijskog piva. Čeka vas uistinu čarobna kupnja!

Ispred trgovina nalazi se još jedan kip sa zanimljivom pričom. Neobičan je jer ne pozira uspravno, već su to dječak i pas koji spavaju na tlu ispod dekorativnog kamena. To je priča o prijateljstvu, temeljena na romanu "Pas iz Flandrije", koji završava tragično na Badnjak. Dječak Nello, nadareni umjetnik, ali siromašan i bez doma, odlazi sa svojim psom Patrascheom do katedrale kako bi vidio Rubensove slike, ali ne može ući jer to košta, a on nema novca. No pronalazi otvorena vrata i provodi noć u katedrali kako bi vidio sliku. Ali sljedeće jutro pronađeni su oboje smrznuti do smrti ispred slavne Rubensove slike. Ožalošćena i zadivljena pričom prošetala sam najstarijim dijelom grada. Posjet sam zasladila toplim vaflima prelivenim bogatim okusom čokolade s dodatkom bobičastog voća, a rashladila se Leffeom - tamnosmeđim pivom dok sam upijala povijest, uživala u pogledu na rešetkasti toranj katedrale i u glazbi udaraljkaškog glazbenog sastava na otvorenom. Inače se na trgu mnogo toga događa tijekom dana, u lijepim starim zgradama i svuda uokolo. U jednom trenutku trg je vrvio mnoštvom ljudi. A uz odlične vafle i pivo sve se uvijek čine još boljim!

Na ovom putovanju probala sam mnoga različita belgijska piva. Shvatila sam da je najbolje držati se manjih čaša i okusiti ih što je moguće više, jer neka piva imaju vrlo visok sadržaj alkohola. Osobno mi se svidjelo umjereno slatko i gorko s okusom voća, a manje alkohola.

Sve u svemu, Antwerpen je na mene ostavio dubok dojam kao povijesno mjesto, izvrsna mješavina belgijske povijesti i arhitekture.

DAN U BRUGGEU


Sljedeće jutro odvezla sam se autobusom do Bruggea, "tvrđave srednjovjekovlja", kako ga mnogi nazivaju. Glavni trg bio je na mojem popisu i nije me razočarao. Gradska vijećnica iz 14 stoljeća, ulice popločane kamenom, gotička gradska vijećnica koja datira iz 1300-ih, srednjovjekovne divovske zgrade iz 17. stoljeća prekrasno očuvane finim detaljima. Kakvo sjajno mjesto! Šest stoljeća izložene arhitekture, od romanike, baroka, renesanse, gotike i svega onog između.

Rojevi ljudi koji se slijevaju na trgove i u barove, kao u postaji podzemne željezničke Wembley u Londonu na posljednji dan nogometnog kupa. U tom srednjovjekovnom ozračju nisam propustila vožnju konjskim zapregama. Počastila sam se vožnjom koja nije jeftina, 50 eura za samo pola sata! Ali bila je to primjerena cijena zbog komentara vozača o tome što se vidi uokolo. Ovaj me trg apsolutno vratio u prošlost.

Prekoputa trga postavljene su klupe pod drvećem koje čini izvrsnu sjenu za predah. Lijepo mjesto za sjedenje i uživanje u spektakularnoj arhitekturi, spokoju, promatranju svijeta kako promiče uz zvukove zvona s obližnjeg zvonika. Sjela sam i pojela vafl izvrsnog okusa. Kasnije sam se prošetala do Aleje slijepih magaraca, koja vodi do tržnice riba, i spustila se do kanala okruženih prekrasnim krajolikom. A potom natrag do trga, odakle sam u pet minuta hoda, sporednom ulicom, privučena mirisom tople čokolade, došla do prekrasnih umjetničkih galerija i trgovina s pralinama različitih tekstura i nota. Kupila sam tri ukrasne kutije s vrpcom i napunila ih pralinama za moju obitelj.

Ovaj grad je nevjerojatan. Ne mogu se sjetiti drugog europskog grada s ovoliko konzistentnosti na relativno malom prostoru. Ovaj grad mi je jedan od najdraži.

DAN U BRUXELLESU


Idućeg jutra, netom nakon doručka, autobusom sam nastavila put do Bruxellesa. Po dolasku zaputila sam se pješice jednom od starih gradskih ulica koja vodi prema jednom od najljepših srednjovjekovnih trgova u Europi - Grand Place. Inače je ono što volim u Europi - njezina arhitektura! Trg je golemi otvoreni prostor ispunjen slavnim i veličanstvenim zgradama - od kojih su najpoznatije kuće cehova u kojima se danas nalaze različite institucije. Bila sam zadivljena ljepotom veličanstvenih povijesnih kuća. Gradska vijećnica pravo je umjetničko remek-djelo.


Tradicionalno, svake parne godine, tijekom trećeg vikenda u kolovozu, središnji trg potpuno je prekriven cvijećem. Događaj traje samo četiri dana. Imala sam sreću što sam posjetila trg u godini kada se održavala ta manifestacija. Dizajn je uvijek drukčiji, svaki put s novim motivima, dekorirajući s predivnim cvijećem na površini od 1800 m2, koristeći pritom oko 600.000 sadnica. Kako je Belgija najveći proizvođač begonije, većina cvjetnih tepiha sadrži taj cvijet. Cvjetna dekoracija osnažena je posebnim zvučnim i svjetlosnim efektima. Atmosfera je nevjerojatna, impresivna i zadivljujuća. Ugođaj sam nadopunila pivom, premda je teško odabrati među fantastičnim belgijskim vrstama, motajući se uokolo, uz ponudu piva na svakom koraku.

U svakom slučaju, nekoliko dana boravka nije mi bilo dovoljno za kompletan doživljaj o ovoj zanimljivoj zemlji Europske unije prepunoj povijesti, tradicije i suvremenosti. Zato je za ovaj put najbolje priču završiti dvjema poznatim izrekama koje se apsolutno mogu povezati s Belgijom. Prva je o pivu, poznate američke glazbenice Tori Amos, koja kaže: "Znam da je istina negdje između prvog i četrdesetog piva!" Druga je nezaboravni komentar o čokoladi nezaboravnog Foresta Gumpa: "Život je poput kutije čokolade. Nikad se ne zna kakvo se punjenje uhvati!"


Piše: Ina STAŠEVIĆ
Fotografije: Veleposlanstvo Belgije
Bila sam zadivljena ljepotom veličanstvenih povijesnih kuća Bruxellesa. Gradska vijećnica pravo je umjetničko remek-djelo, uz niz drugih jednako dojmljivih građevina...

Mnoge kuće imaju zlatne kipove na svojim pročeljima. Zapravo su kipovi na vrhu kuća služili kao pokazatelji adresa, kada kuće još nisu bile označavane brojevima...

Belgija ima oceansku klimu; utjecaj zračnih masa s Atlantika jak je u primorju i u središnjem dijelu. Ljeta su prohladna, a zime razmjerno blage, s čestim maglama i snijegom u Ardenima...

Možda ste propustili...

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Kopanje po mraku

Najčitanije iz rubrike