Novosti
IZMJENE PROPISA ZA OBITELJSKE DOMOVE

Vlasnici domova: Kako ćemo sada vratiti kredite i poticaje?
Objavljeno 8. listopada, 2021.

Novi Zakon o socijalnoj skrbi predviđa ukidanje obiteljskih domova za skrb o starim osobama 2027. godine, a to znači gašenje 404 takva doma u kojima je smješteno oko 6000 osoba. U Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike pojašnjavaju kako nije riječ o ukidanju obiteljskih domova i prestanku pružanja usluga starijim osobama, već o njihovoj reorganizaciji, a cilj je povećati kvalitetu pružanja usluga, “i to tako da se obiteljski domovi pretvore u drugi pravni oblik” te “mogu postati i udomiteljske obitelji i brinuti se o manjem broju korisnika”.



Te su najave izazvale zabrinutost kod vlasnika obiteljskih domova. Mnogi od njih godinama su ulagali u svoje domove novac, trud i ljubav, a sada se valja prilagoditi novim propisima. Mirela Špoljar (26) vlasnica je obiteljskog doma “Sveti Josip” u Soljanima u županjskoj Posavini, koji je otvorila sa suprugom i roditeljima u travnju i uložila četiri milijuna kuna, djelomice uz pomoć potpora, dio uz kredite. “Zanima me može li mi ministar reći, kada nas zatvori, kako ću vratiti poticaje i kredit? Svi mi ulažemo svoja sredstva u poboljšanje života korisnika, a ni na što nemamo pravo”, kaže Mirela Špoljar.

Svjetlana Mlivić Jukić je u ovom poslu 22 godine i ima obiteljski dom “Eva” u vinkovačkom prigradskom naselju Mirkovcima. “Nije problem prenamjena, već uvjeti koji se traže. Vatrodojavu sam platila 30 tisuća kuna, a imam 24-satno dežurstvo. Mijenjaju kvadraturu hodnika i ostalih prostorija kao da su kuće lego-kockice. Spustiti se na nivo udomiteljstva bez struke je suludo. Nije istina da nismo ispunili svoje postojanje, mogu dati na uvid svoj zapisnik, kao i zapisnike svojih kolega, gdje su najveći prekršaji pokoja evidencija, a ne nemar za korisnike. Isto mogu potvrditi naše obitelji i liječnici s kojima imamo dobru suradnju. Sve to što od nas zahtijevaju nemaju čak ni neki državni i županijski domovi”, kaže Svjetlana Mlivić Jukić, dodavši kako njihove korisnike nitko ne sufinancira kao u državnim domovima.

Boris Suver, medicinski tehničar, prije pet je godina s roditeljima otvorio obiteljski dom u Sarvašu kod Osijeka gdje se brine o 16 korisnika. “Nakon pet godina uspješnog poslovanja dočekao nas je hladan tuš o tome kako imamo pet godina da se prebacimo u ustanovu za koju nemamo uvjete, poglavito građevinske. Uvjet za otvaranje obiteljskog doma bio je da se djelatnost obavlja u obiteljskoj kući, a sada se od nas traži da napravimo zgradu javne namjene, što za nas znači automatsko zatvaranje, otpuštanje djelatnika i svih korisnika koji nemaju kamo. Iako smo puni, svakodnevno imamo upite za smještaj. Samo jedan primjer od prije nekoliko dana. Korisnicu je državni dom odbio zbog demencije jer je pokretna. Kada bude nepokretna, može doći kod njih. Mi smo je primili, a obitelj je zahvalna jer je uspjela naći smještaj za majku - kaže Suver dodavši kako bi volio da ga iz ministarstva posjete i porazgovaraju s njim i korisnicima.



Miroslav Flego
404

obiteljska doma postoje u RH, a u njima je smješteno oko 6000 osoba

NEMOGUĆI UVJETI
Obiteljski dom za starije i nemoćne osobe “Vitalis” u Osijeku skrbi se o 18 korisnika, djeluje od 2016. i tu su posao našle dugotrajno nezaposlene osobe. “U prijedlogu zakona stoji da će obiteljske kuće morati postati ustanove. Dobro znamo da 95 % obiteljskih kuća ne može napraviti takvu transformaciju. Nemoguće je proširiti hodnike za pola metra, vrata za 10 cm itd. Uvjete za ustanovu teško da može proći i većina državnih objekata. Ne vidim svrhu da se u domovima od 20-ak ljudi takvo nešto mijenja, osim da se zbog nečijeg interesa oni pod svaku cijenu žele zatvoriti”, kaže Luka Živković, vlasnik ovog doma.