Novosti
STRADAO MUŠKARAC IZ NAŠIČKOG KRAJA

Mladi Slavonac kritično nakon uboda stršljena
Objavljeno 8. listopada, 2021.
Pacijent je smješten na jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za neurologiju

Slučaj uboda stršljena s teškim posljedicama zabilježen je u četvrtak u osječkom Kliničkom bolničkom centru. Kako nam je potvrđeno iz Ravnateljstva KBC-a Osijek, pacijent je dovezen u vrlo teškom stanju, i to nakon burne reakcije na nekoliko uboda stršljena.



Doznajemo i to da se nemili događaj zbio na našičkome području, u šumi. Navodno su ondje bili radnici i došlo je do uboda stršljena. Pacijent je dovezen u KBC Osijek i odmah je smješten na jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za neurologiju, jer su glavni simptomi, kako smo uspjeli doznati, bili na središnjem živčanom sustavu. Stanje pacijenta, neslužbeno doznajemo, izuzetno je teško, a navodno je nesretni muškarac mlađe životne dobi, obiteljski čovjek s djecom.

Podsjetimo da se sličan slučaj, ali sa smrtnom posljedicom, dogodio u srpnju prošle godine u Modriči, kad je od uboda stršljena preminuo 56-godišnjak. Valja podsjetiti i da je prije pet godina u rujnu bila prava invazija stršljena na području Slavonije i Baranje i tada je 59-godišnjak iz Dopsina doživio srčani udar, a u to vrijeme s opasnim kukcima borili su se i mještani Bocanjevaca, Darde i Bilja.

Stršljen je vrlo opasan kukac, zbog čega je potrebno voditi računa pri odlasku u prirodu, posebice u šumu, a gdje je uboden i pacijent koji se trenutačno bori za život u KBC-u Osijek. Doc. dr. sc. Višnja Prus, voditeljica Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek, upozorila je da stršljeni, posebno azijski, mogu izazvati zatajenje vitalnih organa te da od njihova uboda mogu nastradati i sasvim zdrave osobe, ne nužno one koje su alergične na ubode kukaca.

- Nije svejedno gdje stršljen ubode i je li to glava, vrat ili periferija. Stoga treba voditi računa o ponašanju na otvorenome prostoru, posebice ako se odlazi u šumu. Kukci se lako mogu zavući u boce ili limenke, pa tu valja povesti računa. Šumski radnici pa i ribiči obično budu sami, pa je svakako uputno pokraj sebe imati mobilni telefon da u slučaju potrebe mogu nazvati pomoć - upozorava dr. Prus. Loše je, kaže, što taj kukac nema prirodnog neprijatelja. Naša sugovornica naglašava da je pri ubodu potrebna hitna reakcija, a pojašnjava i kako osobe koje su već imale reakciju obično sa sobom nose autoinjektor s adrenalinom za samopomoć do dolaska hitne pomoći. "Osobe koje nose autoinjektor prethodno kod nas prolaze edukaciju da bi znale kako ga koristiti", kaže dr. Prus.

Mjesto uboda treba hladiti ledom i javiti se u bolnicu. Treba obratiti pozornost i na reakcije koje prethode anafilaktičkom šoku, a to je otežano disanje, pad tlaka i nesvjestica jer, ako poziv upomoć nije brzo poslan, može doći i do smrtnog ishoda.

Dodajmo i to da je muškarac kojeg je ubo stršljen na području Našica do zaključenja ovog tiskanog izdanja Glasa Slavonije bio na uređajima za održavanje života.



Marija Mihelić