TvObzor
TREĆE IZDANJE DA2 FILM FESTIVALA

Zanimljiva ostvarenja o kreativcima iz svijeta mode, filma, fotografije, dizajna i arhitekture
Objavljeno 8. listopada, 2021.

Program ovogodišnjeg izdanja DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala, koji će se održati od 22. do 26. listopada u zagrebačkoj Uraniji – prostoru kreacije, ali i online diljem Hrvatske od 23. listopada do 1. studenoga 2021., prvog međunarodnog natjecateljskog filmskog festivala u regiji i trećeg u svijetu koji sjedinjuje filmove na temu dizajna, arhitekture i umjetnosti, predstavlja osam dugometražnih filmova iz recentne svjetske produkcije. Najnovije, nagrađivane, uzbudljive, poučne i zanimljive filmske naslove koji govore o najznačajnijim stvarateljima iz područja dizajna, arhitekture i umjetnosti. Uz filmski program stručnjaci iz regije i svijeta gostuju i u online emisiji ŠTA DA? u kojoj se predstavljaju filmovi, upoznaju svjetski, regionalni i hrvatski kreativci i njihova djela.



Filmovi se natječu za službenu festivalsku nagradu ISKRA koju međunarodni žiri dodjeljuje najinspirativnijem filmu, a radi poticanja proizvodnje filmova koji tematiziraju dizajn, arhitekturu i umjetnost, razvoj kreativnog stvaralaštva i promociju hrvatske umjetnosti u svijetu. Žiri trećeg DA2 festivala čine: Alec Von Bargen (vizualni umjetnik, glumac i pisac iz SAD-a), Duška Zagorac (scenaristica, redateljica i producentica iz Sarajeva s adresom u Velikoj Britaniji) i Idis Turato (nagrađivani riječki arhitekt). Nagrada ISKRA slika je mladih hrvatskih umjetnika iz kolekcije - Erste Fragmenti.

”Fellinopolis” je film talijanske redateljice Silvije Giuletti u kojemu imamo priliku vidjeti Maestra i njegova lica zaigranog šarmera, predanog perfekcionista, lukavog manipulatora i mnoga druga snimljena skrivenom kamerom njegova bliskog suradnika Ferruccija Castronuove. “Gianni Berengo Gardin: priča o dva grada” redateljice Donna Serbe-Davis dojmljivi je dokumentarac koji istražuje pitanje negativnih posljedica turističke industrije na svoje destinacije, u ovom slučaju kroz objektiv najpoznatijeg talijanskog fotografa i vizure njegove omiljene teme – Venecije.

Film “Mau” redatelja Benjija i Jone Bergmanna prati neobičnu profesionalnu putanju Brucea Maua, dizajnerskog inovatora i kreativnog autsajdera, koji se iz grafičkog dizajnera svjetske klase i savjetnika korporacija poput Coca-Cole i Disneyja prometnuo u aktivista posvećenog društvenom boljitku. Tel Aviv i njegov Bijeli grad – skup više od 4000 građevina internacionalnog arhitektonskog stila tema je filma “Grad želje” redatelja Marcela Prinsa. Film kroz razgovore s vodećim svjetskim arhitektima i akademicima istražuje načine na koji je modernistički pokret obdario taj još mladi bliskoistočni grad trajnim i neporecivim šarmom.

Redateljice Lene Borch Hansen i Anna von Lowzow sa svojim filmom “Jørn Utzon: čovjek i arhitekt” donose nam priču o jedinstvenom arhitektu i muškarcu ispripovijedanu iz perspektive njegovih najbližih koji otvoreno i iskreno dijele anegdote i iskustva iz života s Jørnom. “Ja sam sunce”, film redateljice Ilarije Gambarelli, intimni je portret talijanskog modnog dizajnera Lorenza Rive i njegova odnosa sa suradnikom i bivšim privatnim partnerom Luigijem Valiettijem. “Novi Bauhaus – Život i nasljeđe Moholy – Nagyja” redateljice Alyse Nahmias priča nam o tom slavnom slikaru, fotografu i profesoru. Motiviran izazovom stvaranja u ograničenim okvirima Velike depresije i Drugog svjetskog rata, odjek Moholyeve umjetničke raznolikosti i tehnoloških mogućnosti i danas se čuje u svijetu umjetnosti. “Kuća Cardin”, film P. Davida Ebersolea i Todda Hughesa, traži odgovor na pitanje: tko je Pierre Cardin? Film pruža rijedak pogled na um ovog genija kao autorizirani dugometražni dokumentarac o životu i stvaralaštvu Pierrea Cardina i upravo njime započinje treći DA2 Film Festival.

Kako se radi o osam sjajnih i neuobičajenih filmova iz recentne produkcije koji će imati ekskluzivnu hrvatsku premijeru na DA2 Film Festivalu, dođite u Uraniju i uvjerite se sami ili sav program pratite online na platformi https://ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

SCOOP BIOGRAFSKA DRAMA. REŽIJA: PHILIP MARTIN. GLUME: GILLIAN ANDERSON, KEELEY HAWES, BILLIE PIPER, RUFUS SEWELL, ROMOLA GARAI...

O novinarskom timu koji je razotkrio princa Andrewa

Najčitanije iz rubrike