Tehno
TEST: PHILIPS 346P1CRH

Zakrivljeni i ultraširoki monitori budućnosti
Objavljeno 8. listopada, 2021.
Kada se njima ne koristimo za gledanje filmova ili igranje igara, ovakvi su monitori izuzetno dobri u podizanju produktivnosti

Zakrivljeni i ultraširoki monitori nova su velika stvar koja će vrlo skoro zavladati uredima i na stolovima profesionalaca koji traže beskompromisna rješenja za rad, ali i zabavu.



Iza kriptične oznake 346P1CRH Philips nudi monitor dijagonale 34 inča, iz svoje hvaljene P linije, namijenjene profesionalcima kojima kompromis nije opcija. Ako trenutno ispred sebe imate uobičajeni 21-inčni ili 24-inčni uredski monitor, možda s upitnikom mislite čemu 34 inča, no ključ je ovdje u opisu monitora kao ultraširokog. Naime, uobičajeni omjer stranica monitora je posljednjih više od desetljeća 16:9 ili 16:10. Spram starih 4:3 monitora prelazak na 16:9 bio je zaista velik i teško nam je danas zamisliti raditi na monitoru koji nije širok. Međutim, jednako kako je bio važan skok sa 4:3 na 16:9, bit će važan i skok na 21:9, koji donosi dodatni prostor u širini, a nadolazeći Windowsi 11, koji donose veću podršku za ultraširoke monitore, idu u korak s time.

Filmski format


Format 21:9 nije slučajno izbor velikog broja onih koji žele najbolje na svome radnom stolu. Naime, taj format filmska industrija rabi već desetljećima u snimanju filmova. Ako ste se ikad pitali čemu crna polja gore i dolje na zaslonu monitora ili televizora kada gledate neki film, razlog je upravo omjer 21:9. S monitorom koji ima nativni omjer 21:9 tih crnih polja nema, a kada se monitorom ne koristimo za zabavu, poput gledanja filmova ili igranja igara, ovakvi monitori izuzetno su dobri u podizanju produktivnosti. Naime, većina naprednih korisnika u svome računalom setupu rabi dva monitora. Prednost je očita, uz dva monitora možemo istinski obavljati više zadataka odjednom, a i u nekim operacijama praktičnije je imati dva monitora. Recimo, na jednom surfate, na drugome pratite nekakav event. Drugi primjer je da, istovremeno dok imate sastanak, na drugom monitoru imate otvorene materijale u kojima zajednički radite. Primjera je puno. Međutim, koliko god dva monitora bila dobra, i dalje je riječ o dvama monitorima standardnih omjera, a s pomoću kojih nećemo imati pogled kao na jedan impresivni ultraširoki monitor. Osim toga, kod dva monitora česta je postava da jedan monitor biva primarni i nalazi se točno ispred, a drugi sekundarni, postrance. Taj drugi u brojnim drugim zadatcima gdje nam nisu potreba dva monitora često bude zaboravljen i zapravo samo smeta na stolu i "zjapi" prikazujući pozadinu desktopa. Danas su stvari ipak drukčije i imamo priliku raditi na jednom monitoru koji može zamijeniti dva. U redu, 21:9 format nije punokrvni nadomjestak za dva monitora (za to je rezerviran omjer 32:9), ali je dobra alternativa. Zapravo, 21:9 možda je i najbolja alternativa za dva monitora jer donosi dovoljno radnog prostora kada trebamo otvoriti više prozora, a kada ga namjeravamo rabiti kao jedan monitor i dalje ne djeluje previše izduženo (kakav je slučaj s 32:9 monitorima).

Monitor, kamera, dock


Philips 346P1CRH, kako smo već spomenuli, donosi 34 inča u dijagonali u ultraširokom, 21:9 formatu. Rezolucija prikaza je 3440 x 1440 piksela (WQHD), osvježavanje je na ugodnih i visokih 100 Hz. Kad smo kod osvježavanja, valja dodati kako monitor ima podršku i za tehnologiju Adaptive-Sync, koja će igračima jamčiti savršen prikaz bez trzaja. Rast osvježavanja spram uobičajenih 60 Hz itekako je vidljiv i dobrodošao. U vezi s prikazom svakako valja istaknuti HDR, pa će, uz uredske i igraće sposobnosti, ovaj monitor svakako biti odličan i za multimedijalne zadatke, poput gledanja filmova ili serija, a gdje će posebno do izražaja doći i 21:9 omjer. Prikaz boja na najvišem je nivou uz pokrivenost NTSC 98 %, s RGB 120 %, Adobe RGB 88 %. Kako svi koji radimo, za računalom provodimo po osam i više sati, važno je voditi računa i o zdravlju. Philips 346P1CRH ergonomski ispunjava sve zahtjeve, a tehnologije Flicker-Free i LowBlue Mode brinu se o očima uz uklanjanje treperenja i štetnog plavog svjetla. Philips 346P1CRH briljira u organizaciji kroz ugrađenu USB-C docking stanicu. Tako jednim USB-C kabelom možete spojiti prijenosnik i istovremeno ga puniti, ali i povezati ostale uređaje preko USB huba na monitoru. Dakako, USB-C koristi se i za videoprijenos. Svestranosti tu nije kraj, jer je monitor opremljen i skočnom HD web-kamerom s podrškom za Windows Hello.

Za one koji i dalje dvoje uzeti jedan ili dva standardna monitora, valja reći kako Philips 346P1CRH nudi i mogućnost istovremenog prikaza dvaju ulaza, idealno ako rabite dva računala. S tim možemo zaključiti kako je Philips s 346P1CRH kreirao monitor za sve trenutne, ali i buduće zahtjeve naprednih korisnika te svakako zaslužuje i naše preporuke.


Marin REŽIĆ
Ergonomski ispunjava sve zahtjeve, a tehnologije Flicker-Free i LowBlue Mode brinu se o očima

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike