Crna kronika
TERETE JU DA JE UZIMALA NOVAC OD KLIJENATA

Osobna bankarica oštetila banku za 125.170,60 kuna i 25.270,26 eura
Objavljeno 7. listopada, 2021.
Nakon što je Policijska uprava brodsko-posavska podnijela kaznenu prijavu, a Odvjetništvo naknadno pokrenulo istragu, protiv 51-godišnje bankarice Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu u konačnici je podignulo optužnicu. Tereti ju se za zloporabu položaja i ovlasti te računalno krivotvorenje. Banku je, navodi se u optužnici, oštetila za 125.170,60 kuna i 25.270,26 eura. Do policijske istrage došlo je nakon što su internom kontrolom u banci utvrđene nepravilnosti u transakcijama s računa dvoje klijenata banke kojima je 51-godišnjakinja bila osobna bankarica.

Pedesetjednogodišnjakinju Odvjetništvo optužnicom tereti da je od 23. kolovoza 2013. do 13. srpnja 2017., kao voditeljica poslovnice jedne banke u Brodsko-posavskoj županiji (ne navodi se ime mjesta), a ujedno i osobna bankarica dvoje klijenata, raspolagala sredstvima na računima to dvoje klijenata bez njihova naloga. Naime, 51-godišnjakinja je bila ovlaštena obavljati transakcije na računima klijenata po njihovim nalozima te ovlaštena i dužna obavljati kontrolu poslovnih procesa te osiguravati primjenu i poštovanje bankinih procedura, pravilnika i uputa. Tereti ju se da je bez njihova znanja i odobrenja, a s ciljem da se takvim raspolaganjima nepripadno okoristi na njihovu štetu, neovlašteno obavljala bezgotovinske isplate i plaćanja i gotovinske isplate novca u svoju korist te obavila prekid oročene devizne štednje i prijenose sredstava s jednih na druge račune klijenata.

Optužnicom se 51-godišnjakinju tereti da je pri svemu navedenom u elektronički informacijski sustav ulazila i neovlašteno se služila korisničkim brojevima koji su pripadali drugim dvjema djelatnicama poslovnice te za to sama obavljala, pod imenima drugih korisnika, potrebna provođenja, unose i autorizacije navedenih neovlaštenih transakcija. Na taj je način, navodi se u optužnici, u svoju korist prisvojila ukupno 125.170,50 kuna i 24.000 eura te oštetila banku, koja je morala obeštetiti svoje klijente za ukupno 125.170,60 kuna i 25.270,26 eura u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke za euro na dan plaćanja.

Iako ni navedeni iznosi ni u kojem slučaju nisu maleni, za krađu puno više novca optužena je 64-godišnja blagajnica, protiv koje je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podigunulo optužnicu zbog čak 49 kaznenih djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja poslovnih isprava i računalnog krivotvorenja. Riječko odvjetništvo optužnicom ju tereti da je od 2005. do lipnja 2019. u jednom gradu na području Primorsko-goranske županije, suprotno propisima i aktima o poslovanju banke provodila neovlaštene transakcije u računalnom sustavu, sastavljala neistinitu poslovnu dokumentaciju i prisvajala novac s računa ukupno 49 klijenata te se okoristila za ukupno 8.644.366 kuna na štetu banke, koja je obeštetila klijente. Državno odvjetništvo predložilo je produženje mjera opreza protiv okrivljenice zbog opasnosti od bijega. S.Lacić
4

godine trajalo je izvlačenje novca, stoji u optužnici

Možda ste propustili...

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

Najčitanije iz rubrike