Crna kronika
DRAMA KOD "IKTUSA"

Prolaznici skočili u Dravu i spasili mladića koji se utapao
Objavljeno 4. listopada, 2021.
Po mladića je doplivao profesionalni spasilac, a pomogao mu je i Osječanin Đuro Gojaković

U nedjelju predvečer, oko 18.30, odvijala se prava drama u Dravi nedaleko od Veslačkog kluba "Iktus" u Osijeku. Naime, slučajni prolaznici vidjeli su kako iz vode netko viče i zove upomoć. Neki od njih nisu previše razmišljali i krenuli su mu pomoći. Jedan od njih bio je i Osječanin Đuro Gojaković, koji je s obitelji namjeravao nedjelju poslijepodne provesti u mirnoj šetnji promenadom, no ta šetnja bila je sve samo ne mirna.



- Prolazili smo promenadom supruga, kći, sin i ja i odjednom čuli da neko iz Drave viče: ‘Upomoć!‘ Izgledalo je nestvarno. Prvo je u vodu krenuo čovjek koji je inače spasilac i ja za njim jer je prije mene ušao u Dravu, bio je bliže. Ja sam krenuo za njim da mu pomognem. Kada sam došao blizu, vidio sam da čovjek zna svoj posao i da ga lagano izvlači. Meni nije bilo svejedno jer nisam skinuo hlače, pa mi je bilo malo teže izići iz vode. Neka žena koja se ondje našla rekla je da je mladić navodno pao s pješačkog mosta, no što se doista dogodilo ne znam. Sve u svemu, dobro je prošlo, bitno da je dečko spašen. Radilo se o mladiću u dobi od 20-ak godina. Ja sam samo bio tu da pomognem čovjeku koji ga je izvlačio na obalu, ako bi bilo kakvih problema - kaže Đuro Gojaković, koji je nakon ovog, na kraju sretnog spašavanja, do Juga II otišao u mokrim hlačama. Skromno kaže da to što je krenuo u vodu za spasiocem "nije ništa posebno".

Kako dalje dodaje, u samo nekoliko minuta došli su i policija i Hitna pomoć, no bio je iznenađen što neki uopće nisu reagirali na zapomaganje mladića u vodi. "Na obali je bilo ribiča koji se nisu ni pomaknuli! Doista me iznenadilo što nitko od njih nije bilo što poduzeo, nego su bili ondje kao da se ništa ne događa", dodaje Đuro Gojaković.

Za sada nema službenih informacija o tome kako se mladić našao u vodi i što je prethodilo njegovu spašavanju, no imao je sreće što se baš u tom trenutku, kada se više nije mogao održavati na vodi, na promenadi našao i profesionalni spasilac, koji mu je bez razmišljanja pohitao pomoći.

Inače, rijeka Drava kod Osijeka opasna je i za one koji se namjerno kupaju u njoj u ljetnim mjesecima, a kamoli početkom listopada, kada je temperatura niža. Iako je je trenutačno vodostaj vrlo nizak, Drava je i dalje brza rijeka, a na nekim njezinim dijelovima ni virovi nisu rijetkost, tako da je dovoljan samo trenutak neopreza da se dogodi tragedija. Problem su i riječne struje te panjevi, odnosno drveće, koji plovi rijekom. Nije rijetkost ni da plivača "uhvati grč", što također može biti kobno. Trenutačno vrlo niska Drava izmamila je na svoje pješčane sprudove veliki broj znatiželjnika, no i oni bi trebali dobro razmisliti prije negoli se upute prošetati njima.

Sandra Lacić
20

godina, prema riječima Osječanina, bio je star mladić koji se utapao

OSJEČKA POLICIJA OBAVILA JE OČEVID
O nemilom događaju, kojem je u nedjelju kasno poslijepodne svjedočilo najmanje desetak građana Osijeka, izviještena je i Policijska uprava osječko-baranjska, čiji su djelatnici, nakon što je mladića u obližnji Klinički bolnički centar Osijek odvezla Hitna pomoć, obavili očevid. O rezultatima očevida obavijestit će nadležno državno odvjetništvo. Za sada nije poznato gdje je mladić ušao u Dravu niti je potvrđena informacija da je skočio s obližnjeg pješačkog mosta. Također se ne zna u kakvom je zdravstvenom stanju spašeni mladić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike