Osijek
POTICAJ RAZVOJU BIORAZNOLIKOSTI

Prezentirali buduće "zelene" projekte
Objavljeno 23. rujna, 2021.
U okviru manifestacije Dani europske baštine u četvrtak je u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici, u organizaciji Grada Osijeka, predstavljen "Europski zeleni plan - poticaj razvoju bioraznolikosti u gradu Osijeku". Riječ je o prilikama koje pruža novo financijsko razdoblje Europske unije (2021. - 2027.), o čemu su govorile Nataša Bošnjak i Kornelija Mlinarević iz Grada Osijeka.

- Riječ je o budućim natječajima i prilikama za financiranje projekata do kojih nam je u Gradu Osijeku stalo, kao što su prirodna baština, parkovi i perivoji, s obzirom na to da se sada prvi put spominje mogućnost financiranja novih parkova i revitalizacije starih sredstvima Europske unije. Isto tako, interesantna nam je zelena infrastruktura, urbano šumarstvo, urbana poljoprivreda te svi drugi projekti koji mogu biti zanimljivi građanima, u smislu podizanja kvalitete života u gradu Osijeku - rekla je Kornelija Mlinarević.

U okviru istog događaja, u organizaciji Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, zanimljivo predavanje pod nazivom "Parkovi, drvoredi i privatni vrtovi Osijeka u doba secesije i danas", održala je doc. dr. sc. Alka Turalija, povezavši arhitekturu, likovnu umjetnost i književnost secesije s vrtnom arhitekturom onoga doba.

- Oblikovnost je bila vezana uz ideju promjene koja se očitovala u jednostavnosti stila i naglašavanju prirode. Uvođenje prirode u neposredno okruženje odraz je potpunog oslobađanja od depresije, učmalosti i nametanja samovolje vlastele i prijašnje arhitekture. To je bila ideja secesije, približiti se prirodi i prirodu približiti svakodnevnom životu - rekla je, između ostaloga, Turalija. I. Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike