Osijek
KONFERENCIJA U OSIJEKU

Zajednički interes Mađarske i
Hrvatske u održivom razvitku
Objavljeno 23. rujna, 2021.
Građevinski i arhitektonski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ugostio je u četvrtak Konferenciju o održivom razvitku u organizaciji Mađarskog ministarstva vanjskih poslova i trgovine, Veleposlanstva Mađarske u Zagrebu te još jedne mađarske institucije - Srednjoeuropske mreže za gospodarski razvitak, odnosno njezina Područnog ureda u Osijeku.

Među govornicima su bili mađarski veleposlanik u Zagrebu Csaba Demcsák, predsjednik Gradskog vijeća Osijeka Vladimir Ham, pomoćnik mađarskog ministra vanjskih poslova i trgovine za razvitak regionalnog i pograničnog gospodarstva Péter Kiss-Parciu te cijeli niz vladinih dužnosnika i stručnjaka iz obiju zemalja koji su govorili o održivom razvoju u Mađarskoj i Hrvatskoj. Kako je novinarima objasnio veleposlanik Demcsák, jedan od povoda za održavanje ove konferencije u Osijeku je i skoro otvaranje priredbe Planet Budapest 2021 koji će od 29. studenoga do 5. prosinca okupiti predstavnike članica Višegradske skupine. Ovu skupinu zemalja članica središnje Europe čine Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska. Hrvatska nije njezin član. Naime, ključna tema cijelog niza događaja u sklopu Planet Budapest 2021 bit će upravo održivi razvitak.

Mađarski je veleposlanik istaknuo kako je njegovoj zemlji održivi razvitak jako važan te dodao kako je to tema u kojoj nitko nije sam, nego mora surađivati sa svojim susjedima u okolnim državama. Svrha je ove konferencije da se, osim na institucionalnoj razini oko teme održivog razvitka povežu i gospodarski subjekti. Jedan od razloga zašto je ova konferencija održana upravo u Osijeku je činjenica da u ovom dijelu Hrvatske živi najveći broj pripadnika mađarske zajednice. Osim toga, Osijek je grad u kome postoje brojne poveznice u svezi s gospodarskom suradnjom dviju zemalja. Veleposlanik je istaknuo kako je osječka regija vrlo zanimljiva mađarskim gospodarstvenicima. Dodao je kako regija istočne Hrvatske ima puno toga za napredovanje u smislu održivog gospodarskog razvitka, a mađarski gospodarstvenici koji su došli u Osijek sigurno mogu na mnogim područjima ponuditi najmodernije tehnologije i suradnju onima koji su za to zainteresirani. D. Celing
Osijek je zanimljiv mađarskim ulagačima, između ostalog, zbog velikog broja pripadnika mađarske manjine

Možda ste propustili...

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike