Kultura
ZAPOČEO PROJEKT “CHOIR”

Prekogranična suradnja zborova Osijeka i Pečuha
Objavljeno 24. rujna, 2021.
”Carminu Buranu” izvode danas u Vilanju, sutra u Pečuhu, a 31. ožujka 2022. u Slavonskom Brodu

Sinoćnjom izvedbom djela "Carmina Burana" Carla Orffa, kojom je u dvorištu Stare pekare, u osječkoj Tvrđi, otvoreno prvo izdanje festivala Artomania, ujedno je započela realizacija projekta CHOIR. Rezultat je to prekogranične suradnje Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Fakulteta za glazbu i vizualne umjetnosti Sveučilišta u Pečuhu, u okviru koje pjevački zborovi dvaju sveučilišta pripremaju i izvode zajednički umjetnički program. Projekt je sufinanciran u sklopu Interreg V-A programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., a više o njemu rečeno je na konferenciji za novinare.

Nakon sinoćnje izvedbe zborovi osječkog (zborovođa: Antoaneta Radočaj-Jerković) i pečuškog (zborovođa: Tamás Lakner) sveučilišta, solisti Anja Papa (sopran), Stevan Karanac (tenor) i Berislav Jerković (bariton), pijanisti Szabolcs Balásy i Krisztián Horváth te udaraljkaški ansambl Panonske filharmonije glasovitu će kantatu njemačkog skladatelja Carla Orffa, pod dirigentskom palicom Tamása Laknera, izvesti i u Vilanju (danas), Pečuhu (sutra) i Slavonskom Brodu (31. ožujka 2022.).

- Jako mi je drago što smo došli do realizacije ovog projekta. Budući da nas glazba povezuje, zbog čega zapravo govorimo istim jezikom, u našoj suradnji nema većih problema sa sporazumijevanjem. Zahvaljujem na suradnji te na mogućnosti da mogu dirigirati koncertima koji su meni iznimno zanimljivi jer ih izvodimo u jednom nesvakidašnjem formatu, koji se vrlo rijetko može čuti. Također se nadam da će publika imati vrlo dobre dojmove nakon koncerata - rekao je dirigent Tamás Lakner.

Projekt CHOIR, s ciljem osnaživanja postojeće dugogodišnje mađarsko-hrvatske suradnje, pridonosi profesionalnom razvoju studenata, kvaliteti suživota dviju susjednih zemalja te održavanju prijateljskih odnosa temeljenih na kulturnoj produkciji i razmjeni. Upoznavanjem s glazbenom kulturom Mađarske i Hrvatske studenti dvaju sveučilišta steći će korisna iskustva nužna za studij.

- Cijele iduće akademske godine očekuje nas rad na zajedničkom programu, a u veljači, odnosno ožujku, razmijenit ćemo u tjedan dana naša iskustva. Naime, mađarski će studenti učiti hrvatsku, a hrvatski studenti mađarsku glazbu. I to glazbu inspiriranu nacionalnim folklorom, u kojoj će tražiti sličnosti i razlike kako bismo se bolje upoznali te na posljednjoj izvedbi djela “Carmina Burana” u Kazališno-koncertnoj dvorani “Ivana Brlić Mažuranić” u Slavonskom Brodu pokazali jesmo li se još više upoznali kako bi taj koncert bio još uspješniji i kvalitetniji. Ono što nas posebno raduje jest da je projekt prije svega namijenjen studentima koji će upoznati kulturu obiju nacija te u budućnosti možda ostvarivati slične suradnje na dobrobit tih dvaju bliskih naroda - rekla je Antoaneta Radočaj-Jerković.


Danijel Miklić

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike