Sport
OSJEČKI DŽOKER: MIRLIND DAKU

Počeo sam na ulici, ne
znam tko me preporučio
Osječanima, ali hvala mu
Objavljeno 23. rujna, 2021.
Siguran sam da je Osijek u ovom trenutku najbolja sredina za moj igrački napredak - kaže Daku

Nogomet uvijek piše uzbudljive priče, a jedna takva rodila se u nedjeljno predvečerje tijekom utakmice Osijek - Gorica. Bijelo-plavi su opasno hodali po rubu ponora poraza, a onda je u 66. minuti trener Nenad Bjelica povukao svoj posljednji napadački adut.



U igru je poslao Mirlinda Dakua, napadača s Kosova koji je u sezonu ušao doslovce iz "trećeg reda". U početku sezone Bjelica je dugo vagao hoće li ga zadržati ili ga poslati na novu posudbu, a u jednom trenutku se razgovaralo i o mogućem transferu. Na kraju je trener Osijeka prelomio, ostavio Dakua u kadru za ovu sezonu, a mladi napadač mu je sad to počeo vraćati s kamatama. Zabio je dva pogotka Velikogoričanima koja su doslovce "istrgnula" Osječane iz "zagrljaja" četvrte uzastopne utakmice bez pobjede.

Željan afirmacije


Do prije samo nekoliko dana Daku je živio u anonimnosti, iako je u Gradski vrt stigao još prije tri godine. Nešto malo igrao je za Osijek II, a nakon toga je dvije godine proveo na posudbama u albanskom Kukesiju te u kosovskom prvoligašu Balkaniju, u kojem je prošle sezone skrenuo pozornost na sebe jer je postigao čak 31 pogodak u Prvoj ligi Kosova. Zanimljivo je čuti njegov igrački put i na koji je način stigao u grad na Dravi.


- Kao i sva djeca na Kosovu, počeo sam igrati nogomet na ulici, nadajući se da ću jednog dana biti profesionalni nogometaš. To mi je bio san kada sam počeo trenirati u rodnom Gjilaniju, gdje sam prošao školu nogometa. Moj potencijal je prepoznat, pa sam se nastavio razvijati u Hajvaliji i Llapiju. Ne znam kako se dogodila priča s Osijekom, ali znam da puno skauta gleda utakmice kosovske lige. Tada me očito netko iz Osijeka zapazio. Za mene je to bio veliki iskorak jer je Osijek jedan od najboljih hrvatskih klubova, čast mi je što sam dobio priliku napraviti taj korak i boriti se za mjesto ovdje. Puno mi je pomogla i prošla sezona na posudbi, mislim da sam igrački dodatno sazrio i dobio dobar temelj da uz kvalitetne suigrače kakve sada imam kraj sebe dodatno napredujem.


Trebalo je proći tri godine od dolaska u Osijek kako bih konačno dočekao pravu priliku u bijelo-plavom dresu, iako na početku sezone nije bio u prvom planu. Čak je bilo govora i o odlasku u Tursku. Koliko je u tome bilo istine?

- Čuo sam i ja neke priče o tome, znam da je bilo i ponuda jer te brojke iz prošle sezone nisu prošle nezapaženo, ali imao sam ugovor s Osijekom, klub me je vidio u svojim planovima i ponudio mi novi ugovor. Sretan sam što je tako bilo jer sam ostao u kvalitetnoj momčadi sa sjajnim stručnim stožerom i glavnim trenerom, pa sam uvjeren da ću dodatno napredovati. 


Ostanak u svlačionici NK Osijek sada se polako pokazuje kao dobra odluka. Zbog čega je odlučio ostati i pokušati se dokazati treneru Nenadu Bjelici?

- Siguran sam da je Osijek u ovom trenutku najbolja sredina za moj igrački napredak, znam što mogu dobiti od trenera Bjelice i njegova stožera, svi su veliki profesionalci i nadam se da ću se i ja afirmirati kao što su posljednjih godina u Osijeku, ali i kod trenera Bjelice, dokazali drugi mladi igrači. 


Trenutak za postizanje prvih prvenstvenih pogodaka u dresu Osijeka nije mogao biti bolji. Kada su već mnogi oplakali bijelo-plave u toj ludoj nedjeljnoj utakmici s Goricom ukazao se Mirlind i pogodcima navijače bacio u trans te inicirao veliki preokret. Kako se osjeća kao junak tog velikog preokreta?

Čvrsto na zemlji


- Osjećaj je sjajan, teško mi ga je i opisati riječima. Svi mi igrači živimo za takve trenutke, svi čekamo da se oni dogode, i onda kada ih doživimo, tjeraju nas na još više rada kako bi se što češće ponavljali. Dobio sam i puno čestitki, hvala i navijačima Osijeka koji su me podržavali u ovom razdoblju i mogu obećati da ću dati sve od sebe da im nastavim vraćati na način na koji je to bilo protiv Gorice.

Očekuje li da će u nastavku sezone imati veću minutažu s obzirom na to da je u posljednja dva nastupa (Bednja i Gorica) ulazio s klupe i u maloj minutaži zabio tri pogotka?

- Moje je samo da treniram i igram što bolje, a trener je taj koji bira momčad. Kao i uvijek, pokušat ću iskoristiti svaku priliku koja se ukaže, zajedno sa suigračima svaki dan naporno treniram da budem pravi u tim trenucima i samo o tome razmišljam.


Osijek je prvu četvrtinu sezone završio na diobi prvog mjesta, Mogu li bijelo-plavi ove sezone ispuniti visoko postavljene rezultatske ambicije i dokopati se jednog trofeja?

- Lijepo je vidjeti da smo u vrhu tablice, puno nam je značila ova pobjeda jer smo prekinuli negativan niz, a u utakmicama koje dolaze pokušat ćemo i nadoknaditi neke izgubljene bodove. Ali idemo korak po korak, ići ćemo od jedne do druge utakmice, a ako se ukaže prilika osvojiti neki trofej, sigurno ćemo napraviti sve da je iskoristimo. Imamo dobru momčad, dobre igrače i trenere, a sezona će pokazati u kojem će se smjeru sve rasplesti.

Uspije li se do kraja nametnuti treneru Nenadu Bjelici i postati prvotimac, vjerojatno će na sebe skrenuti pozornost izbornika Kosova, Švicarca Bernarda Challandes. Kakav mu je status oko eventualnog poziva u reprezentaciju Kosova?

- Još nisam dobio poziv za ovu reprezentativnu akciju, ali nadam se da ću svojim igrama u budućnosti natjerati izbornika da razmišlja o meni. Meni je velika čast igrati i za nacionalnu momčad i za veliki klub kakav je Osijek, pa sve što svakodnevno radim podređujem tome - zaključio je Mirlind Daku, nova napadačka nada bijelo-plavih.

Inače, u Mirlindovu datumu rođenja ima jedna vrlo zanimljiva stvar. Naime, rođen je 1. siječnja 1998. godine. Istog datuma, samo 30 godina ranije rođen je veliki golgeter, Osječanin Davor Šuker. Ima nešto "divlje" kada su strijelci u pitanju u tom prvom danu kalendarske godine...



Dalibor Keler
Nenad Bjelica

trener Osijeka

- Daku odlično igra glavom, a sretni smo zbog njegovih prvih pogodaka u prvenstvu. Došao je bez nekih velikih očekivanja, ali odlično radi na treninzima i na taj se način nametnuo i u njemu smo dobili još jednu kvalitetnu napadačku opciju

Najčitanije iz rubrike