Regija
NAKON 10 GODINA STANKE POKRENUTA ŠKOLA ŠAHA ZA DJECU

Šahisti koji se natječu u prosjeku imaju više od 60 godina, a najmlađem je 49
Objavljeno 23. rujna, 2021.
ĐURĐENOVAC - Šahovski klub Đurđenovac pokrenuo je Školu šaha za djecu od 6 do 10 godina, a za pohvalu je što se prijavilo i nekoliko djevojčica.

Prijavilo se 11 djece, a Škola šaha odvijat će se u zgradi Šahovskog doma subotom u trajanju od dva sata.

- Šah mi se jako sviđa. Naučio sam šah od uje, a u školi očekujem da ću dobro naučiti igrati šah – rekao je osmogodišnji Matias Jurešić.

Škola šaha pokrenuta je nakon deset godina stanke. Na prvom sastanku istaknuto je kako je glavni cilj Škole šaha uključiti što više djece i pripremiti klub za natjecanja.

- Trenutačno kadar koji održava klub, odnosno igrači koji se natječu, u prosjeku imaju više od 60 godina. Jedan je igrač blizu 80 godina, a najmlađem je 49 godina. Od 11 ekipa u ligi, mi smo najstarija. Registrirano je osam igrača, a imamo još dva mladića, svaki ima 20-ak godina, koje ćemo krajem godine uključiti u natjecanja. Želja nam je da se djeca i mladi aktivno uključe, odlaze na natjecanja, igraju ligu. Bez mladih nema sreće ni opstanka kluba - kaže tajnik Šahovskog kluba Slavko Vulić.

Školu šaha vodit će trener Miroslav Fridl, koji je istaknuo da postoje brojni pozitivni učinci od učenja šaha kod djece. Šah je drevna igra koja potiče razmišljanje, strpljenje, planiranje, razvoj memorije, kreativnosti te pridonosi boljem socioemotivnom razvoju djece.

- Šah razvija inteligenciju. U šahu je jako važna kombinatorika, jer se svaka figura kreće prema zadanim pravilima. Druga korist šaha je unaprjeđenje samopouzdanja, jer šah je igra koja se igra ‘’jedan na jedan’’, nema pomoći sa strane. Protivnik može biti jači po rejtingu, a to ne znači da ne može biti pobijeđen. A treća korist od šaha je poticanje strpljivosti. Nema srljanja da se što prije riješi partija, nego treba polako pripremati napad. Znači, koristi od učenja šaha su tolike da je itekako poželjno i razumno igrati šah - objašnjava trener šaha. Dodaje da je cilj omogućiti učenje šaha svima koji to žele.

- Šah je sjajan izbor jer u toj igri dolaze do izražaja sve vaše osobnosti, a šahisti su najbolji matematičari - kaže predsjednik Šahovskog kluba Vladimir Ivčević.

Zadovoljstvo pokretanjem Škole šaha izrazio je i načelnik Hrvoje Topalović, koji je obećao da će Općina nastaviti pomagati klub te najavio ulaganja u rekonstrukciju Šahovskog doma.

Tri najbolja polaznika Škole šaha vatreno krštenje imat će na turniru u prosincu u povodu 100 godina organiziranog šaha u Đurđenovcu.



Snježana Fridl
Načelnik Hrvoje Topalović obećao je nastavak potpore radu kluba i najavio ulaganja u obnovu Šahovskog doma

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike