Crna kronika
DVA PUTA POKRAO ISTOG MUŠKARCA

Ukrao mu novac, mjerač šećera u krvi te 20 heklanih tabletića
Objavljeno 23. rujna, 2021.
Podignuta je optužnica protiv 20-godišnjeg mladića zbog dvije krađe, obje iz stana istoga Osječanina. Mladi kradljivac krao je sve što mu se našlo pod rukom, pa i ručne radove, odnosno - heklane tabletiće. Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku podignulo je optužnicu pred Općinskim sudom u Osijeku, sucem za mladež.

Optužnicom se tereti 20-godišnjaka da je u razdoblju od 16. prosinca 2020. do 7. siječnja ove godine, u Ulici Martina Divalta u Osijeku, u dva navrata ulazio u stan Osječanina. U prvom navratu mladić je ušao u stan kroz nezaključana vrata te iz stana je uzeo 3000 kuna koje su se nalazile u etuiju za naočale, par rukavica, torbicu, torbicu s mjeračem šećera, udarnu bušilicu i odvijač, ali i 20 komada ručno rađenih tabletića, stvari ukupno vrijedne 4000 kuna. U drugom navratu u stan je ušao, kako se navodi u optužnici, koristeći tjelesnu snagu i odgovarajući predmet. Razvalivši ulazna vrata stana ušao je u unutrašnjost. Pri ovoj provali uzeo je i zadržao za sebe 5000 kuna. Ukupna šteta Osječaninu iznosi 9000 kuna.

Nakon što su policajci posumnjali kako bi upravo 20-godišnjak mogao biti kradljivac, ishodovali su nalog nadležnog suda. Nakon toga djelatnici PU osječko-baranjske više ukradenih predmeta pronašli su kod mladića, i to na adresi gdje je neprijavljeno boravio u Divaltovoj ulici u Osijeku te su ih vratili vlasniku. Služba za očevide i kriminalističku tehniku Policijske uprave osječko-baranjske 7. siječnja obavila je očevid i u osječkoj Biševskoj ulici, gdje su pronađene dvije novčanice u apoenima od 1000 kuna, koje su također vraćene pokradenom Osječaninu. Na toj drugoj adresi 20-godišnjak je sam policiji rekao da je tamo sakrio novac. Osječanin imovinskopravnim zahtjevom traži da mu mladić nadoknadi još 3000 kuna štete.

Od nadležnog Centra za socijalnu skrb u Osijeku odvjetništvo je zatražilo socijalnu anamnezu za mlađeg punoljetnika koja nije zaprimljena do dana podnošenja optužnice, a telefonskim kontaktima stručnog suradnika državnog odvjetništva s djelatnicima Centra, utvrđeno je da se 20-godišnjak ne pronalazi ni na jednoj prijavljenoj adresi prebivališta niti neprijavljenog boravišta, pa zbog toga trenutačno nisu u mogućnosti dostaviti nikakve socioanamnestičke podatke za njega. To u mogućnosti nije bila ni stručna suradnica državnog odvjetništva, jer je mladi lopov za sada nedostupan. Odvjetništvo je zbog svega navedenog predložilo da se u postupku sasluša stručna suradnica suda kako bi se moglo na temelju dostupnih socioanamnestičkih podataka predložiti eventualna primjena maloljetničkog prava prema 20-godišnjaku.

Općinsko državno odvjetništvo Osijek predlaže da se 20-godišnjaka kazni s deset mjeseci zatvora, no da sud primijeni uvjetnu osudu tako što se zatvorska kazna neće izvršiti ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

- Imajući u vidu da je mlađi punoljetnik do sada nekažnjavan i neosuđivan te da je većina stvari vraćena oštećeniku, predloženu kaznu, uz primjenu uvjetne osude, smatramo razmjernom stupnju krivnje, pogibeljnosti djela i svrsi kažnjavanja, prijedlog se temelji na trenutačno dostupnim podacima za mlađeg punoljetnika - navodi odvjetništvo pri podizanju optužnice. S.Lacić
9

tisuća kuna ukupna je šteta počinjena provalama

Možda ste propustili...

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

HTIO IH PRODAVATI NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Zaplijenjeno gotovo 300.000 tableta, uhićen 27-godišnjak

Najčitanije iz rubrike