Dome slatki dome
TLO JE JOŠ TOPLO

Dobro vrijeme za presađivanje
Objavljeno 23. rujna, 2021.
Jesen je doista dobro vrijeme za presađivanje jer je zemlja dovoljno vlažna zbog redovite kiše. Tlo je još uvijek toplo od ljeta i jeseni, pa biljke imaju dovoljno vremena da se naviknu na novo mjesto i stvore novo korijenje. Jesen, prije prvog mraza, idealno je vrijeme za sadnju ruža.



Kad grmlje požuti i njegove se stabljike počnu savijati prema tlu, ili kad počne stvarati sjeme, vrijeme je da ga odrežete, savjetuje Gardena. To je zato što tada korijenje biljaka upija njihove biljne sokove. Ako se ne odrežu, mogu propasti. Grmlje se može odrezati na otprilike četvrtinu svoje visine. Živice se posljednji put orezuju u jesen. Odrežite bjelogoričnu živicu koliko možete, a da ne napravite rupe u njoj, jer tijekom zime živica neće ponovno narasti pa bi mogla izgledati golo. Sa živice morate ukloniti sve lišće otpalo s drveća jer u suprotnom živica neće dobivati dovoljno svježeg zraka i sunčane svjetlosti te bi mogla istrunuti.



Zimi mokro vrijeme, niske temperature i slaba sunčana svjetlost negativno utječu na travnjak. Zato je travnjacima, prije početka hladnog vremena, potrebna njega i pažnja. U jesen se opalo lišće redovito mora čistiti s travnjaka. Neočišćeno opalo lišće uskratit će travnjaku potrebnu mu svjetlost i potaknuti stvaranje suhih, smeđih mrlja i rast mahovine. Travnjak pokosite posljednji put negdje početkom studenoga. Travu nemojte kositi na visinu kraću od 5 cm jer duža trava može bolje iskoristiti manje sunčane svjetlosti. Tako ćete osigurati veću otpornost na razvijanje korova i mahovine. Također se preporučuje korištenje jesenskog gnojiva jer obično ima nizak udio dušika i sadrži više kalija. J.Kn.
Travu nemojte kositi na visinu kraću od 5 cm jer duža trava može bolje iskoristiti manje sunčane svjetlosti

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike