Crna kronika
U VELIKOJ BUKTINJI U SLATINI

U noćnom požaru potpuno izgorjela farma i 2500 pilića
Objavljeno 22. rujna, 2021.
Izgorjelo je i skladište hrane, radionica, uredske i pomoćne prostorije, dio kuće

Poljoprivredno gospodarstvo obitelji Franje Ambruša (60) u Slatini pretrpjelo je teško nadoknadivu štetu. Naime, u noći između ponedjeljka i utorka, oko pola sata poslije ponoći, izbio je požar na njihovoj farmi pilića u slatinskoj Ulici braće Radić 278.



Dojavu o požaru Županijski je vatrogasni operativni centar zaprimio točno u jedan sat poslije ponoći i na mjesto nesretnog događaja upućeno je pet vatrogasnih vozila i 12 vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Slatina. No, unatoč brzoj intervenciji i nadljudskim naporima, oni nisu uspjeli spasiti farmu, skladište hrane, radionicu, uredske i pomoćne prostorije, pa je izgorjelo ili se ugušilo 2500 pilića starosti tri tjedna, sva pripremljena hrana i sva uredska dokumentacija. Na dijelu "prislonjene" obiteljske kuće izgorio je dio krovišta.

- Uzgajanjem pilića bavim se od 1997. godine i nikad se ništa slično nije dogodilo. Sve te godine radim bez ikakvih pogrešaka i problema, bio je to uhodan posao, pa sam se nadao da će tako biti i dalje. Zato nisam osigurao farmu ni piliće. Mi smo hranili piliće bez antibiotika u hrani, zato smo svaki dan morali čistiti, imali smo stalni veterinarski nadzor i o svemu smo vodili računa - ispričao nam je vidljivo potreseni Franjo Ambruš dodajući da će štetu na stambenom prostoru sanirati, ali šteta na farmi tako je velika da nije siguran hoće li je ikad više moći osposobiti za proizvodnju. On trenutačno ne može ni približno procijeniti nastalu štetu jer samo pilići i žitarice vrijedni su više od 100 tisuća kuna.

- Pilići su bili stari nepuna tri tjedna i pripremio sam puno skladište hrane za njih, više od 15 tona žitarica bilo je u skladištu. Zbog velikih cijena žitarica i upitne isplativosti toga posla razmišljao sam o daljnjem radu, ali odlučili smo nastaviti vjerujući da ni te cijene neće dovijeka biti takve. Bilo je i ranije sličnih problema, ali sve smo nekako pregrmjeli. Imamo i nešto pčela, ali ova farma bila nam je glavni izvor prihoda. Od pčelarstva u današnje vrijeme ne bismo mogli živjeti.

Franjo Ambruš sa svojom obitelji živi u slatinskoj Ulici kralja Tomislava, a izgorjela farma u dvorišnom je dijelu kuće njegove punice. Ta je kuća trenutačno prazna jer punica je preminula prije dva tjedna. Da nije, kaže da bi sigurno preminula od jada kad bi vidjela što se dogodilo. O požaru su ih obavijestili susjedi i vrlo brzo bili su na mjestu događaja, vatrogasci su već gasili vatru. Prvi pregled požarišta upućuje da bi uzrok požara mogao biti kratki spoj na ventilatoru, koji je morao biti neprekidno uključen radi izmjene zraka u prostoriji.

I unatoč tako velikoj šteti, Franjo Ambruš sretan je i zahvalan vatrogascima što je spašena obiteljska zgrada i što nitko od ukućana nije stradao. A ima i poruku svima koji se bave sličnim poslovima: "Osigurajte! Bez obzira na to koliko čovjek bio siguran u sebe, i koliko god pazio, takve se tragedije događaju".


Petar Žarković
GRAD ĆE POMOĆI
Opožareno mjesto u utorak u prijepodnevnim satima obišao je i gradonačelnik Denis Ostrošić, koji je izrazio razumijevanje i žalost zbog događaja, ali je pokazao i spremnost da Grad pomogne u skladu s mogućnostima. "Na sastanku s mojim timom vidjet ćemo na koji bismo način mogli pomoći, jednokratnom pomoći ili na neki drugi način da pokušamo bar malo olakšati situaciju", rekao je gradonačelnik pohvalivši vatrogasce za brzu intervenciju i spašavanje stambene kuće.

Očevid na mjestu požara obavio je u utorak prijepodne, uz asistenciju operativca Policijske postaje Slatina, protupožarni inspektor. Nakon završetka očevida znat će se točan uzrok katastrofalnog požara, kao i visina materijalne štete, koja bi vrlo lako mogla prijeći iznos od milijun kuna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

2

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

3

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura