Svijet
NOVE NAPETOSTI IZMEĐU KOSOVA I SRBIJE

"Gdje Vučić brani Srbe, više ih nema"
Objavljeno 22. rujna, 2021.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, nakon hitne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost zakazane zbog napetosti na srpsko-kosovskim graničnim prijelazima, rekao je kako Srbija traži "povlačenje svih trupa koje su upale na sjever Kosova te hitan odgovor EU-a postoji li briselski sporazum o pravnom prometu vezanom za ustrojavanje Zajednica srpskih općina". Dodao je kako je odbio "tobožnje kompromisno rješenje zemalja Kvinte koje bi ponizilo Srbiju", ali nije pojasnio detalje.



Do napetosti je došlo zbog provedbe odluke kosovske vlade da na Kosovo ne mogu ući vozila s registracijskim pločicama Srbije ili onim što su ih na svoja vozila stavili Srbi sa sjevera Kosova, nego moraju staviti privremene kosovske i platiti osiguranje. Vučić kaže da će Srbija nastaviti ustrajati na "očuvanju mira, stabilnosti i sigurnosti, ali i pune sigurnosti za srpsko stanovništvo na Kosovu".

- Držimo neprimjerenim izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju. Srbija želi nastaviti dijalog, no ne želi prihvatiti sporazume iz kriminalnih akcija - ističe Vučić, dodavši da je razgovarao s veleposlanicima SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke kako bi trebalo izgledati "tobožnje kompromisno rješenje". "Odbio sam ga jer to nije kompromisno već rješenje koje bi ponižavalo Srbiju, kojim bi 70 posto onoga što su namjeravali raditi Albanci na granici Kvinta zaboravila, ali bi uveli 20 do 30 posto mjera. Sit sam politike svršenog čina, ne možete tako razgovarati sa Srbijom", kaže Vučić.

Bivši premijer Srbije i bliski suradnik ubijenog Zorana Đinđića, Zoran Živković, izjavio je da je zamjena statusno neutralnih "KS" pločica "dio sporazuma" koji je Vučić potpisao s kosovskim vlastima prije pet godina te je sve što se događa posljedica njegove politike. Vučićeva reakcija, kaže, znači da je "nakon pet godina shvatio kako je napravio grešku kada je to potpisao" i to je "samo njegova krivica".

- Zato on sada pokušava izigravati spasitelja Srba i srpstva. No svjedoci smo da gdje god su Vučić, Dačić i Vulin, kao i njihovi mentori Milošević i Šešelj, branili Srbe, tamo Srba više nema - kaže Živković. M.Flego
Beograd traži povlačenje kosovske policije sa sjevera, Vučić ljutit na Zapad i Europsku uniju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana