Osijek
ODRŽANA 3. SJEDNICA PARTNERSKOG VIJEĆA OBŽ-A

Lukić: Demografija na prvom mjestu
Objavljeno 21. rujna, 2021.
U utorak je u velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije održana treća sjednica Partnerskog vijeća OBŽ-a, tijela koje svojim savjetima i prijedlozima sudjeluje u osmišljavanju projekata, njihovu planiranju i realizaciji na području Osječko-baranjske županije, odnosno radi na Planu razvoja OBŽ-a za razdoblje do 2027. godine.

Nakon utvrđivanja kvoruma i usvajanja zapisnika s druge sjednice Partnerskog vijeća OBŽ-a, održane 12. studenoga 2020., pristupilo se izboru novog predsjednika Partnerskog vijeća te je na tu funkciju jednoglasno izabran dožupan Mato Lukić.

Partnersko vijeće čine gospodarski i socijalni partneri, predstavnici znanstvenih i zdravstvenih institucija te lokalne i regionalne samouprave, a njegova je svrha do 2027. godine izraditi elaborat u koji će biti uključeni svi projekti, jer je onaj koji je vrijedio do 2021. godine pred istekom.

- Neki od projekata važnih za razvoj OBŽ-a, poput Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, već su pokrenuti, neki su u planu te ćemo o njima danas raspravljati - rekao je novoizabrani predsjednik Partnerskog vijeća.

Sam plan sastavljanja elaborata i svega što se na sjednici Partnerskog vijeća dogovori izrađuje Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije. Uz spomenuti Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, Partnersko vijeće naglasak stavlja na razvoj znanstvenih i zdravstvenih institucija te školstva i prosvjete, ali i na neke kapitalne projekte koji se tiču gradova i općina.

- Plan razvoja OBŽ-a do 2027. na prvo mjesto stavlja demografiju. Tu važnu ulogu igraju zdravstvo, socijalna skrb i ekonomija, gdje imamo eminentne stručnjake. Danas ćemo pred sobom imati predloženu radnu verziju elaborata, raspravljat ćemo o prioritetima te donijeti konačni elaborat, koji ćemo predložiti na županijskoj skupštini - dodao je Lukić.

Iako je riječ o savjetodavnom tijelu, Partnersko vijeće OBŽ-a ima iznimno važnu ulogu uzevši u obzir da su u njemu svi relevantni društveni subjekti, javni i gospodarski, te civilni sektor. I.Alilović
Najčitanije iz rubrike