Regija
Projekt reBICIKLiraj

Humani našički biciklisti popravljaju i doniraju bicikle potrebitima
Objavljeno 21. rujna, 2021.
Od 2019. godine pokrenuta je humanitarno-ekološka akcija reBICIKLiraj, i do sada su donirali 102 bicikla potrebitima
NAŠICE - Biciklistički klub Našice osnovan je 2014. godine u svrhu poticanja, razvijanja i unaprjeđenja rekreativnog biciklizma te promicanja zdravog načina života.

Klub svoj cilj ostvaruje organiziranjem raznih biciklističkih manifestacija kroz suradnju s lokalnom zajednicom i drugim klubovima i udrugama. Sudjeluje u sportskim natjecanjima, organizacijama utrka, kao i rekreativnim vožnjama. Okuplja velik broj zaljubljenika u biciklizam i sport, a trenutačno ima 20-ak članova.

- Broj članova raste iz godine u godinu. Ove godine imamo pet novih članova koji su počeli aktivno voziti Slavonsku brdsko-biciklističku ligu. Članovi u prosjeku imaju 50-ak godina, a najmlađem je 15 godina - ističe Mario Firšt, dopredsjednik Biciklističkog kluba Našice.

Od 2019. pokrenuta je humanitarno-ekološka akcija reBICIKLiraj. Riječ je o organiziranom prikupljanju starih, korištenih i zaboravljenih bicikala, popravku i doniranju onima koji nisu u mogućnosti sami ih nabaviti. Dosad su potrebitima donirana 102 bicikla.

- Jedan je kolega ponudio je svoj stari bicikl te se rodila ideja da organiziramo prikupljanje, popravljanje i doniranje bicikala potrebitima. Stare bicikle koji su odloženi na tavanima, u šupama, garažama i podrumima prikupimo, popravimo te ih u voznom stanju predamo novom vlasniku. Do bicikala dolazimo uglavnom preko prijatelja, poznanika i ‘‘Fejsa‘‘ - objašnjava Mario. Dodaje da su lani sedam dječjih bicikala, jedan romobil i jedne role poklonili u SOS Dječje selo Ladimirevci. Ove će godine također razveseliti jednu dječju ustanovu, ili višečlanu obitelj koja udomljuje djecu. ‘‘Projekt reBICIKLiraj pokazuje onu osnovnu ljudsku emocionalnu notu i želju da pomognemo svojim bližnjima‘‘, kaže dopredsjednik.

Klub godinama sudjeluje na natjecanjima i raznim sportskim manifestacijama u Slavoniji, Hrvatskoj, ali i inozemstvu, gdje našički biciklisti promoviraju svoj grad kao grad biciklizma. Godinama su, kaže Firšt, pri samom vrhu klubova u Slavonskoj brdsko-biciklističkoj ligi (SBBL).

Biciklistički klub Našice organizira razne aktivnosti, a posebno su ponosni na Memorijalni biciklistički maraton Sjećanje za Vukovar, u dužini od 200 kilometara, a koji će ove godine doživjeti 11. izdanje. Klub organizira i Antunovsku rekreativnu MTB biciklijadu za Dan grada, a u suradnji s Općom županijskom bolnicom Našice biciklijadu Biciklom do zdravlja te biciklijadu u sklopu Dana sporta Grada Našica.

Svake godine u Feričancima, zajedno s tamošnjom Udrugom učenika, mladih i učenika s teškoćama Prijateljstvo, organizira biciklijadu, ali i Bike & fun biciklijadu u sklopu Festivala frankovke. U sklopu akcije "Bicikl pod bor", našički biciklisti djeci slabijeg imovnog stanja poklanjaju nove bicikle.

Klub je promotor brdskog biciklizma i dosad su članovi izradili četiri kružne cikloturističke staze, tri na području Našica te jednu na području Feričanaca.



Snježana Fridl
Tri dana od Vukovara do Dubrovnika
Tu je i MBT utrka XCO Lapovac, u kojoj sudjeluju biciklisti iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine. Ove je godine SBBL prepoznao kvalitetno domaćinstvo Biciklističkog kluba Našice i utrku na Lapovcu označio kao Prvenstvo Slavonije u XCO kategoriji. Prošle je godine prvi put realiziran biciklistički ultramaraton Vukovar - Dubrovnik u dužini od 1000 kilometara, a našički su ga biciklisti odvezli u tri dana. Članovi kluba osiguravaju trasu u dužini od 50 kilometara, od Koške do Bekteža za CRO RACE, međunarodnu utrku kroz Hrvatsku.

Mario Firšt

dopredsjednik BK-a Našice

Ove godine također ćemo razveseliti jednu dječju ustanovu ili višečlanu obitelj koja udomljuje djecu. Projekt reBICIKLiraj pokazuje onu osnovnu ljudsku emocionalnu notu i želju da pomognemo svojim bližnjima

Najčitanije iz rubrike