Regija
RECIKLABILNI OTPAD OTEŽAVA IM POSLOVANJE

Za zbrinjavanje tone plastike Čistoća Županja plaća 520 kn
Objavljeno 21. rujna, 2021.
Od svih vrsta otpada mogu prodati samo papir, cijena od 300 do 1300 kn za tonu
ŽUPANJA - Gospodarenje otpadom glavna je djelatnost gradske tvrtke Čistoća Županja, koja posljednjih godina intenzivno radi na odvojenom prikupljanju otpada i pokazalo se da ustrojeni sustav jako dobro funkcionira i daje rezultate.

Direktor Ante Klanac ističe da je odlaganje miješanog komunalnog otpada Županja i u prošloj godini smanjila u većoj količini nego što je to propisano Zakonom o održivom gospodarenju otpadom. Prikupljeni otpad odlaže se na gradsko odlagalište neopasnog otpada i redovito se, na polugodišnjoj i na godišnjoj razini, prijavljuje Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, uz redoviti monitoring odlagališta.

Ondje su se u 2020. smjele odložiti 2734 tone, a odložena je 2601 tona otpada. Za svaku tonu prikupljenu preko dopuštene količine Grad bi morao plaćati 150 kuna, ali to se nije dogodilo i Županja još nikada nije morala platiti poticajne naknade kao što ih plaćaju mnogi drugi gradovi.

Primjer dobre prakse


U načinu gospodarenja otpadom ogledan je primjer dobre prakse. Čistoća Županja je, uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša, nabavila i novo specijalno komunalno vozilo za odvojeno prikupljanje reciklabilnih vrsta otpada sa sustavom za automatsku identifikaciju, a nedavno je građanima podijeljeno i više od 3000 žutih spremnika za plastiku.

Od veljače 2019. raditi je počelo i reciklažno dvorište, u koje je uloženo 4.041.975 kuna, a projekt je u 85-postotnom iznosu sufinanciran iz Kohezijskog fonda. Ondje je moguće besplatno odlaganje 39 vrsta opasnog i neopasnog otpada.

Zaprimljene količine otpada na reciklažnom dvorištu odvoze se oporabitelju. Ondje je u 2019. prikupljeno 332.726 tona reciklabilnog otpada, a lani su te količine povećane na 702.053 tona. Najviše je bilo papira i kartona – 289.640 tona te glomaznoga otpada u količini od 215.700 tona.

Klanac ističe da se smanjenje miješanog komunalnog otpada ogleda kroz povećanje količina skupljenog reciklabilnog otpada, što pokazuje da reciklažno dvorište jako dobro radi. Građani su prepoznali važnost razdvajanja i sortiranja otpada prema vrstama materijala i trude se pravilno odvajati otpad.

Očekuju sufinanciranje


No reciklabilni otpad za Čistoću Županja zasad je i problem u poslovanju.

- Tržište reciklabilnog otpada totalno je neuređeno i za sav otpad moramo dodatno platiti zbrinjavanje kod oporabitelja. Plastika je, nažalost, vrlo velik problem. Tržište na globalnoj razini tako je izregulirano i tu su glavnu ulogu odigrali veliki igrači. Europsko tržište je pretrpano, sirovine ima previše i jednostavno smo došli u takvu situaciju da za tonu prikupljene plastike u ovom trenutku oporabitelju plaćamo 520 kuna - pojašnjava Klanac. Napominje da je to i minimalna cijena u odnosu prema drugima i kao primjer navodi Grad Zagreb, koji za zbrinjavanje tone plastike plaća 1200 kuna.

Od svih vrsta prikupljenog otpada papir je jedini koji se može prodati i od kojega mogu ostvariti neki prihod. Papir je sada tražena roba, nestašica je i u EU-u i u svijetu, cijena se kreće od 300 do 1300 kuna, ovisno o tome je li sortiran, prešan, je li riječ o kartonu...

Klanac se nada raspisivanju natječaja za ambalažni otpad od strane Fonda za zaštitu okoliša koji bi potom preuzeo sufinanciranje dijela troškova zbrinjavanja plastike, što bi im financijski puno značilo.



Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike