Regija
TUŽNO SJEĆANJE

Godišnjica progonstva Slakovčana
Objavljeno 20. rujna, 2021.
SLAKOVCI - Polaganjem vijenaca kod spomen-ploče na Bosutu i kod spomenika u središtu Slakovaca te svetom misom obilježena je tužna godišnjica progonstva Slakovčana te stradanja civila i hrvatskih branitelja koje se dogodilo 20. rujna 1991. Toga je dana dvoje mještana poginulo (Miljenko Jurić i Marko Medo), ukupno 1205 osoba napustilo je svoje domove, a dio naselja Slakovaca sravnjen je sa zemljom.



- Prije 30 godina bio je najtragičniji dan u povijesti Slakovaca, kada su mještani protjerani. Prisjetili smo se poginulih i ubijenih Slakovčana, njih 29-ero. Iskazali smo zahvalnost mještanima Otoka koji su pružili ruku prijateljstva i zajednički, u sinergiji Otoka, Slakovaca i Šumarije Otok, izgradili most spasa. Upravo taj most bio je jedini izlaz iz Slakovaca i onemogućio je puno veću tragediju koja se mogla očekivati - rekao je Dragan Sudarević, načelnik Općine Stari Jankovci.



Spas su mještani pronašli kod Otočana, koji su žurno pomogli izgraditi pontonski most kojim su mještani izbjegli iz okruženoga sela te se privremeno smjestili u Otoku. To prijateljstvo Otoka i Slakovaca nije zaboravljeno, kao što nije zaboravljena ni žrtva Slakovaca u Domovinskom ratu.



- Taj improvizirani pontonski most spasio je ljude, kao i materijalna dobra. Sjećam se kao da je jučer bilo: lijep, sunčan dan, nije se dalo naslutiti što se sprema sa slakovačke strane - prisjetio se Mirko Martinović, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, samopravu i opće poslove Grada Otoka.



U sklopu obilježavanja 30. godišnjice progonstva vijence su položili i predstavnici MO-a Slakovci, Općine Stari Jankovci, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Otoka te obitelji poginulih i nestalih Slakovčana. M.K.
Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

Najčitanije iz rubrike