Osijek
OD 20. RUJNA NA SNAGU STUPILA NOVA PRAVILA KOJA VRIJEDE ZAUVIJEK

Zabranjeno autom u Tvrđu,
parkiranje samo za stanare
Objavljeno 21. rujna, 2021.
Pravo na jednu propusnicu po kućanstvu mogu ostvariti stanari te po dvije propusnice ustanove i institucije smještene u Tvrđi

Nakon što je od ponedjeljka, 20. rujna, zabranjen ulazak u Tvrđu svim vozilima osim onih s propusnicom, barokna jezgra okrenula je novu stranicu u svojoj povijesti. Naime, zabrana prometovanja unutar najvrjednijeg osječkog kulturnog dobra nije samo privremene prirode, zbog radova na obnovi prometne i komunalne infrastrukture, koji su započeli prije nešto više od godinu dana, nego će promet u Tvrđi biti zabranjen i nakon završetka njezine obnove, uz iznimku stanara, ustanova, hitnih službi, dostavnih i taksi-vozila te vlasnika hotela koji su ondje smješteni.



Kako je Tvrđa do sada bila najveće besplatno parkiralište u gradu, odluka o zabrani prometa mnoge je prisilila da pronađu alternativni parking u njezinu okruženju. To su najviše osjetili stanari Vijenca Ivana Meštrovića, gdje je još od početka radova u Tvrđi gotovo nemoguće pronaći slobodno parkirno mjesto, pa kao opcija ostaju podzemna garaža Eurodoma ili pak parkiralište kod Copacabane, koje je od Tvrđe udaljeno samo nekoliko stotina metara.

Podsjetimo, prva faza radova, koja se odnosi na istočni dio Tvrđe, granično s Trgom Svetog Trojstva, prema najavama bit će gotova krajem godine, nakon čega bi, s prestankom rada terasa ugostiteljskih objekata, počela obnova središnjeg trga.Od onoga što je već sada vidljivo posebno je dojmljiva Bösendorferova ulica, koja je popločena istim onim kamenom koji je ondje i bio, ali recikliranim i obnovljenim, a najveću je promjenu doživjela Jagićeva ulica, koja do sada nije imala nikakvo popločenje.

Radovi uključuju cjelovitu obnovu dotrajale sanitarne i oborinske kanalizacije, obnovu distribucijske telekomunikacijske i elektroenergetske kabelske kanalizacijske mreže, obnovu javne rasvjete u energetski učinkovitu te rekonstrukciju ulica, pješačkih površina i trgova na području Tvrđe, koja će, prema planu izvođenja radova, koji se ažurira svakih nekoliko mjeseci, u novom ruhu zasjati u zadanom roku, odnosno u ožujku 2023. godine.

“Pravo na jednu propusnicu po kućanstvu mogu ostvariti stanari te po dvije propusnice ustanove i institucije smještene u Tvrđi. Propusnice će vrijediti za jedno vozilo, odnosno bit će povezane s registracijskom oznakom. Također, dostava će se obavljati sukladno dosadašnjem režimu, a prometovanje će biti dopušteno i taksi-službama”, priopćili su iz Grada.



Ivan Alilović
Pravo na jednu propusnicu po kućanstvu mogu ostvariti stanari te po dvije propusnice ustanove

PROPUSNICE
Zahtjev za izdavanjem propusnice može se podnijeti preko maila propusnice@osijek.hr ili osobno na adresi Kuhačeva 9 u uredovno radno vrijeme, pri čemu stanari trebaju priložiti osobnu iskaznicu ili potvrdu o boravištu, a ustanove i institucije odluku nadležnog tijela o registracijskim oznakama vozila na koja će propusnica biti izdana.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike