Autoglas
MAZDA CX-5

Mazda opet dokazala kako od odličnog može biti još bolje
Objavljeno 21. rujna, 2021.
Popularni SUV C segmenta CX-5 u znatno dotjeranom izdanju stiže sredinom 2022.

Da od odličnog može biti još bolje, pokazuje nam Mazda svojim automobilima. Konstantna poboljšanja njihovih modela, pa tako i CX-5, prepoznata su i kod kupaca, pa je upravo ovaj SUV postao njihov ključni model, koji čini oko 21 % godišnje prodaje tvrtke na Starom kontinentu.



Novo izdanje već na prvi pogled djeluje uvjerljivije i ozbiljnije, nova je 3D prednja maska, redizajnirana su prednja i stražnja svjetla. Najviše je promjena u interijeru i novoj filozofiji koncepcije paketa opreme, kojima se ne definira samo opremljenost nego i vanjski izgled i ukupni karakter vozila.

Tri su nove razine opreme; Newground izvana kombinira srebrne ukrasne letvice s crnim kućištima vanjskih retrovizora, limeta zelenim detaljima na prednjoj rešetki i 19-inčnim aluminijskim naplatcima. Iznutra su presvlake od antilopa s limeta zelenim šavovima i okvirima otvora ventilacije. Oprema Homura 2 ima sportski predznak, sa sjajno crno lakiranim vanjskim elementima, što karoseriji daje robusniji, sportski izgled. Oprema Takumi Plus, pak, kombinira jedinstvenu jednobojnu vanjštinu koja ističe dinamične oblike dizajna Kodo.

Unutrašnjost je presvučena mekanom kožom Nappa uz luksuzne teksture obloga od pravog drva. Interijer je, uz ostale detalje, obogaćen bežičnim punjenjem telefona na središnjoj konzoli, a dvodijelna podnica i prag prtljažnika na istoj su razini radi lakšeg utovara. Osim toga, oprema Newground uključuje i podnicu prtljažnika koja se može preokrenuti na vodootpornu stranu, za ukrcaj mokrih ili prljavih predmeta. Mazdina Skyactiv arhitektura vozila nove generacije sada je primijenjena na novi CX-5, unaprijedivši karoserijsku strukturu, ovjes i sjedala s ciljem poboljšanja udobnosti vožnje i smanjenja umora i na dužim putovanjima.

Tu su i adaptivna LED prednja svjetla (ALH), također poboljšana kako bi pružila bolju kontrolu nad raspodjelom svjetla i smanjila napor za vožnje noću. Novi model bit će službeno uveden u prodaju sredinom sljedeće godine, kada će biti poznato više detalja, pa i cijene. Aktualni model CX-5 s bogatim paketom opreme Challenge stoji 199.900 kuna.

Milan Bugarić

MOTORI SU ZA SADA - TAJNA
O motorima i izmjenama u tom području kod Mazde CX-5 za sada još nema riječi. Zna se kako Mazda već priprema novu generaciju 6-cilindričnih turbodizelskih i benzinskih motora, no pitanje je hoće li oni biti rezervirani za potpuno novu generaciju CX-5 i Mazde 6 ili ćemo ih ipak već nagodinu moći isprobati. Znajući Mazdu, očekuje nas ugodno iznenađenje.

Možda ste propustili...