Kultura
U SPOMEN NA SKLADATELJA

Branko Mihaljević dobio je mozaik u Dječjem kazalištu
Objavljeno 20. rujna, 2021.
Radi se o projektu osječke Udruge PLANTaža pod nazivom "Urbana intervencija mozaik/pločica"

U povodu 16. obljetnice smrti hrvatskog skladatelja, književnika, novinara i radijskog urednika Branka Mihaljevića, u nedjelju je u atriju osječkog Dječjeg kazališta, koje nosi njegovo ime, predstavljen mozaik pločica s likom Osječanina i velikana glazbene scene koji je ostavio dojmljiv trag u glazbenoj kulturi Osijeka i Hrvatske. Radi se o projektu osječke Udruge PLANTaža - "Urbana intervencija mozaik/pločica" pokrenutom lani, a kojim se postavljanjem mozaika s likom poznatih i priznatih Osječana u urbane prostore odaje hommage njihovu radu i općem djelovanju.



Prošle godine u atriju kina Urania postavljen je mozaik u spomen na hrvatskog producenta i glumca te dvostrukog oskarovca Branka Lustiga, a ove je godine na red došao naš sugrađanin i autor legendarne dječje pjesme "Zeko i potočić" Branko Mihaljević. Kao prvi, i drugi je mozaik djelo osječkog akademskog umjetnika Nikole Fallera.

- Čast nam je da jednim našim urbanim djelom možemo dodatno istaknuti njegov doprinos Osijeku. Nadamo se da ćemo nastaviti s ovom tradicijom, da će i druge gradske ustanove krasiti mozaici koji na urban i kreativan način još više naglašavaju koliko su nam ti pojedinci važni – kazala je Darija Walter, predsjednica PLANTaže.

U ime obitelji pokojnog Branka Mihaljevića predstavljanju mozaika nazočila je 73-godišnja Milica Lukačević, koja je 1957. godine, kada je bila praizvedba dječje kazališne predstave "Zeko, Zriko i Janje", s devet godina prvi put nastupila kao glumica.

- U toj postavi glumila sam 150 puta, a sjećam se da nam je Branko Mihaljević u toj predstavi svirao sa svojim orkestrom iza pozornice jer nije bilo playbacka - poručila je gospođa Lukačević.



Tomislav Prusina
Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike