Osijek
INICIJATIVA VIJEĆNIKA HDZ-A VINKA KUDUZA

Internet stvari je što brže potreban Osijeku
Objavljeno 20. rujna, 2021.
U pitanju je srž procesa digitalizacije gospodarstva i društva te je ključna sastavnica strategije Europske komisije

Treća sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije, održana u četvrtak, 16. rujna, donijela je niz vijećničkih pitanja i inicijativa, od učinkovitosti borbe protiv komaraca, preko želje za suzbijanjem ambrozije, pa do inicijative vijećnika HDZ-a Vinka Kuduza, koji se založio za razvoj digitalizacije gospodarstva i društva, procesa koji je u Hrvatskoj, pa tako i u Osječko-baranjskoj županiji, još uvijek u povojima.



Pozivajući se na Internet stvari (engl. Internet of things), koji predstavlja srž procesa digitalizacije gospodarstva i društva te je ključna sastavnica strategije Europske komisije za digitalizaciju europske industrije i digitalnog tržišta, a opisuje tehnologiju povezivanja fizičkih uređaja, vozila i drugih stvari, koje prikupljaju, dijele i razmjenjuju podatke putem interneta, Kuduz je istaknuo da bi implementacija te tehnologije donijela dodatne kapacitete za razvoj pametnih sela i gradova te stvorila preduvjete za daljnji rast gospodarskih aktivnosti.

- Kada govorimo o pametnim mrežama, najčešće razmišljamo da putem računala ili mobitela međusobno komuniciramo govorom, slikom ili tekstom, međutim, koliko bi nam pomoglo kada bismo mogli saznati, primjerice, gdje u gradu Osijeku imamo slobodna parkirna mjesta? Ili da učinkovito upravljamo gradskom rasvjetom, što donosi uštedu električne energije? A to su samo neke mogućnosti, Internet stvari služi lokalnoj samoupravi i za upravljanje i komunikaciju s uređajima, primjerice za mjerenje vodostaja rijeka ili količine otpada, gdje preko takvog sustava možemo znati kada je kanta za otpad puna, odnosno kada ju je potrebno isprazniti. Dakle, Internet stvari pronašao je i pronalazi svoju primjernu gotovo u svim aspektima života, pa tako i u birokraciji. On je, što je najvažnije, mreža koja spaja, mreža koju su uvele gotovo sve države EU-a kako bi povećale svoju konkurentnost. U Hrvatskoj imamo samo jednu malu mrežu koja je u začetku, u Zagrebu, nigdje dalje u Hrvatskoj nema ni pokušaja gradnje takve mreže, i upravo zbog toga predlažem ovu inicijativu u želji da budemo prva i najbolja županija na digitalnoj karti Hrvatske, kako bismo na taj način stvorili dodatne kapacitete za razvoj sela i gradova te preduvjete za daljnji rast gospodarskih aktivnosti - rekao je na sjednici županijske Skupštine Vinko Kuduz.

Ovu je inicijativu župan Ivan Anušić pozdravio i prihvatio te je pozvao Kuduza da je prezentira na koordinacijskom sastanku župana s gradonačelncima i općinskim načelnicima, koja će se održati 23. rujna. Kako nam je u četvrtak rekao Kuduz, već po završetku sjednice županijske Skupštine javili su mu se iz Županijske razvojne agencije OBŽ-a, kao i akteri osječke IT scene koji su pratili sjednicu i pohvalili njegovu inicijativu.

- Vrlo jednostavno, budućnost je tu i tehnološkom se napretku ne smijemo odupirati. Nećemo otkriti toplu vodu ako kažemo da je razina digitalizacije u Hrvatskoj na niskoj razini te da se rješenja po pitanju te problematike moraju početi nuditi i implementirati što prije. Razgovarajući s akterima osječke IT scene došao sam do saznanja o sustavu “Internet of things”. Možemo iskoristiti šansu kako bi Osječko-baranjska županija postala najbolja u Hrvatskoj - rekao je za Glas Slavonije Vinko Kuduz.



Ivan Alilović
velika šansa
REVOLUCIJA U UPRAVLJANJU GRADOVIMA

Trend koji će samo rasti
Internet stvari označava povezivanje uređaja putem interneta. Predstavlja mrežnu infrastrukturu u kojoj fizičke i virtualne “stvari” svih vrsta komuniciraju i nevidljivo su integrirane. Spajanje uređaja može biti bežično i omogućava nove mogućnosti za međusobnu interakciju ne samo između različitih sustava i donosi nove mogućnosti njihove kontrole, praćenje i pružanje naprednih usluga. To mogu biti primjerice hladnjaci, perilice, ili razni sigurnosni sustavi. Pojam je skovao Peter T. Lewis. Prema nedavnoj analizi 15 posto kompanija već koristi IoT u svom poslovanju, a taj postotak samo će rasti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike