Novosti
PRIPREME ZA UVOĐENJE EURA

Dvojno iskazivanje cijena od lipnja 2022., bit će moguća prijava zloporaba
Objavljeno 20. rujna, 2021.
Zvonimir Savić, glavni koordinator provedbe Nacionalnog plana zamjene kune eurom, smatra da Hrvatska nikad nije bila spremnija za ulazak u eurozonu. Gostujući na televiziji N1, istaknuo je i nekoliko praktičnih primjera o tome kako će se uvođenje eura odraziti na građane i svakodnevni život. "Nema neke jurnjave i žurbe. Već nekoliko godina traje proces pripreme. Bitno je napomenuti da je Hrvatska izuzetno euroizirana zemlja. Još 2017. godine prezentirana je strategija, 2018. je usvojena. Prije epidemije koronavirusa počeli smo formalne pripreme. Sad smo najspremniji ikad za ulazak u europodručje", rekao je Zvonimir Savić

Govoreći o tome kako će se banke i trgovci prilagoditi promjeni valute, Savić ističe da će institucije paziti da konverzije depozita ili štednje ne idu na štetu građana. "Napravit će se zakon o euru, a bit će napravljen tako da ne dovede u nepovoljniji položaj građane zbog konverzije. Čak i kad govorimo o fizičkoj konverziji, ona će se neko vrijeme odvijati tako da tečaj bude fiksan", rekao je.

Naveo je kako bi 1. lipnja iduće godine trebalo krenuti dvojno iskazivanje cijena, što znači da će na računima biti iskazana vrijednost u kunama, tečaj konverzije i iznos u eurima. Kad je riječ o mogućim poskupljenjima, Savić kaže da je najveća mogućnost dizanja cijena kod onih usluga i dobara koja se češće koriste i kupuju. Objašnjavajući to na primjeru, rekao je da kava koja sada košta 11 kuna u eurima bi bila približno 1,46 eura te da bi zbog zaokruživanja na dvije decimale pri konverziji stvari mogle biti tek malo skuplje. "Ako znate da je danas negdje kava 11 kuna, ona mora biti 1,46 eura. Zakonodavno ćemo pratiti šest mjeseci dvojno iskazivanje cijena. Ako to netko zlorabi postojat će mogućnost prijave. Uključit ćemo sve relevantne udruge, HGK… Bojazan postoji, ali učinit ćemo sve da do toga ne dođe", zaključuje Savić. Dualno isticanje cijena provodilo bi se i neko vrijeme nakon što zajednička europska valuta postane službena u Hrvatskoj.

Podsjetimo da je prošloga tjedna Boris Vujčić, guverner HNB-a, najavio kako su u poodmakloj fazi pripreme zakona o euru, koji bi trebao biti donesen početkom iduće godine, a tu su i pripreme za donošenje etičkog kodeksa koji bi trebao doprinijeti dodatnoj zaštiti potrošača u procesu prelaska na euro. Njime bi se između ostalog i poduzeća trebala obvezati da taj proces neće koristiti u nepoštene namjene, prije svega u kontekstu eventualnog povećanja cijena, kazao je Vujčić. Najavio je i kako bi 7,53 najvjerojatnije bio tečaj po kojemu će Hrvatska ući u eurozonu.

Vlada vjeruje da će Hrvatska biti spremna za ulazak u europodručje 1. siječnja 2023., a prema posljednjim anketama uvođenje eura podupire 61 posto hrvatskih građana. D.Pav.
MILIJUN KOVANICA
Hrvatska narodna banka planira ovog mjeseca okončati javni natječaj za dizajn eurokovanica. "Taj natječaj temelji se na pet odabranih nacionalnih motiva za eurokovanice, idućeg će se mjeseca Komisiji i članicama eurozone dostaviti prijedlozi tog dizajna, a nakon njihova mišljenja pred kraj ove godine, u studenome ili prosincu, krenut će se s pokusnim kovanjem eura s hrvatskom nacionalnom stranom. Pritom bi moglo biti iskovano do milijun primjeraka takvih kovanica", najavio je guverner. Također, odvijaju se i pripreme za zamjenu svih kovanica i novčanica kune, što će za HNB, rekao je Vujčić, biti "značajna logistička operacija". "Na svu sreću, tu imamo iskustvo prijašnjih zamjena i to će nam sasvim sigurno pomoći", rekao je guverner te napomenuo da će ukupno biti potrebno zamijeniti 1,1 milijardu komada kunskih kovanica.