Osijek
EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI U OSIJEKU

Putovanje kroz osječku
povijest prijevoza od 1884.
Objavljeno 19. rujna, 2021.
Program je trajao cijelog vikenda i svatko je mogao pronaći nešto zanimljivo za sebe

U subotu u 10 sati gotovo da je bilo nemoguće odabrati kojoj se manifestaciji u sklopu Tjedna mobilnosti odazvati. Pokraj pješačkoga mosta okupljali su se u akciji "Živjeti zdravo", dok je na Kopiki započeo Panona fest: biciklom, kajacima i pješice do Erduta. Istovremeno, na Trgu Vatroslava Lisinskog u organizaciji Udruge Pobjede i Gradskog saveza za sport i rekreaciju "Sport za sve" održana je tradicionalna biciklijada "Bajsom u Azil".



Ipak, do Azila se nije išlo samo biciklom, već i s pomoću štapova za nordijsko hodanje. Ondje ih je dočekalo razdraganih 180 pasa, ali i vrijedne volonterke koje su za tu prigodu pripremile čobanac od bundeve.

- Posjetitelji su mogli i kupiti kolač za pet i burek za deset kuna, a novac je namijenjen veterinarskim troškovima – pojasnila je volonterka Martina Ivić. A iako nije mogla do Azila pješice, sugrađanka Zdenka Cuković u ruke je uzela štapove za nordijsko hodanje i krenula u jednosatnu šetnju, zajedno s ostalim članovima Saveza. "Mi ćemo odraditi šetnju, a ostali nek‘ bicikliraju. U konačnici, sve je to za Azil", poručila je Cuković.

U starom tramvaju iz 1926. godine održano je predavanje o povijesti osječkog tramvaja. Govorio je Josip Nađ, autor monografije "90 godina osječkog električnog tramvaja".

- Tramvaji su simbol grada Osijeka. Osijek bez tramvaja nije Osijek niti je tramvaj bez Osijeka tramvaj. Drugim riječima, Osijek i tramvaj vole se već jako puno godina - rekao je na samom početku Josip Nađ.

Osijek je prvi grad u jugoistočnom dijelu Europe koji je imao tramvaje. Tramvaji su u našemu gradu počeli voziti 1884. godine. Tadašnja gradska uprava bila je toliko vizionarska da je shvatila da treba udovoljiti zahtjevima tadašnjih gospodarstvenika da se riješi problem prijevoza putnika u četiri ili pet nepovezanih dijelova grada. Prvi čimbenik koji je povezao Osijek u jednu cjelinu bila je tzv. treska, konjski tramvaj koji je doveo do revolucije u gradskom prometovanju. Relativno kasno uvođenje električnog tramvaja u Osijeku značio je ujedno i povijesnu elektrifikaciju grada. Remiza je nekada bila u dvorištu današnjeg kina Urania, a konji su bili smješteni u Pejačevićevoj ulici, u DVD-u Gornji grad.

Na glavnom osječkog trgu u subotu dopodne zainteresirani građani mogli su biti svjedoci i zanimljivog vremeplova koji su svojim modnim zahvatima i šminkom dočarale članice udruge Esekerke. Kako nam je rekla Kristina Vajda, artistica make-upa i osnivačica udruge, ideja o osnutku Esekerki nastala je kada se pojavila ideja da se ženama koje imaju četrdeset i više godina ponudi šminkanje i uređivanje frizura nakon čega bi slijedilo fotografiranje. Ubrzo je osnovana i udruga u sklopu koje djeluju i radionice za žene.

- U sklopu Europskog tjedna mobilnosti, u suradnji s gradskom tvrtkom GPP, napravili smo retrospektivu Esekerki kako bi se vidjelo kako se kroz povijest promet u našem Osijeku odvijao. Našu priču danas smo započeli u starom osječkom tramvaju koji datira od 1926. godine. Uredili smo naših šest Osječanki uz pomoć frizera Tibora Vidakovića, a odjeću smo posudili iz HNK-a, za šminkanje sam bila zadužena ja, a za fotografije Marko Bolić. Nakon fotografiranja u odjeći kakva se nosila 1926., naši modeli su se preodjenuli u suvremenu odjeću nakon čega smo prešli u suvremeni tramvaj i pokazali kako u modnom stilu izgleda današnja žena - objasnila je Vajda.

Program je nastavljen i u nedjeljno prijepodne u Perivoju kralja Tomislava gdje su članovi Udruge izviđača Slavonski hrast predstavili svoj rad postavljanjem kampa i organiziranjem slobodnog vremena djece i mladih boravkom u prirodi. Predsjednik Udruge Zlatko Nikšić kaže da je ovo prilika da svim našim sugrađanima približe izviđački način rada.

Važnost kretanja, ali kroz ples, promovirale su članice Plesnog studija Shine, koje su ispred Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića predstavile repertoar svojih plesnih točaka grupnim nastupima.


Marija Mihelić
bilo je svega
OD AZILA DO IZVIĐAČA I PLESAČA

U starom tramvaju iz 1926. godine održano je predavanje o povijesti osječkog tramvaja

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike