Regija
SVEČANO OTVORENE 56. VINKOVAČKE JESENI

"Ide dika, kapu najerio..." na pozornici usred Vinkovaca
Objavljeno 17. rujna, 2021.
Uporna kiša je, na žalost, prekinula zanimljiv scenski program s 300 sudionika u narodnom ruhu

Na pozornici usred grada na Bosutu svečano su u petak otvorene 56. Vinkovačke jeseni, manifestacija koja je već više od pola stoljeća odraz grada i duše njegovih stanovnika.



Dobrodošlicu je svim gostima s pozornice izrekao gradonačelnik Ivan Bosančić. “Dobro došli u Vinkovce, grad ponosnih ljudi, ali i široka srca. Svih smo godina prihvaćali sve naše ljude iz svih hrvatskih krajeva, pa i dijaspore, dolazili su da gradimo Vinkovce prijestolnicom tradicijske kulture”, kazao je Bosančić otvarajući ovogodišnje Jeseni i pozvao goste da “pljeskom otjeraju kišu”, koja je, nažalost nakon nešto manje od sat vremena prekinula svečanost pjesme i plesa s oko 300 sudionika u narodnom ruhu. Ipak, pokazalo se još jednom ispod “lampe nasrid Vinkovaca” da Vinkovačke jeseni baštine i čuvaju tradiciju predaka, a pritom donose i suvremen koncept, protkan novim idejama.

Scenarij otvorenja donio je prikaz života Vinkovaca s početka 20-ih godina prošlog stoljeća, kada su Vinkovci, tada malena varoš, dobili službeni status grada. A “Ide dika, kapu najerio...” naziv je scenarija, autora Marka Sabljakovića, planiranog dvosatnog trajanja.

Dok su se pozornicom redali glumice i glumci, kao i članovi kulturno-umjetničkih društava s istoka Slavonije, solisti i tamburaški sastavi, pjevačke skupine..., i mlado i staro, svečanost otvorenja u petak je navečer gledao i brojni televizijski auditorij.



Sanja Butigan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike