Sport
STIŽE PROŠLOSEZONSKA "CRNA MAČKA"

Navijači su već nervozni, od Osijeka se traži samo pobjeda
Objavljeno 18. rujna, 2021.
Dolazak Gorice u Gradski vrt traži punu mobilizaciju u redovima bijelo-plavih

Nogometaši Osijeka već mjesec dana čekaju na prvenstvenu pobjedu, a nova prilika za prekid posta nudi im se u nedjelju kada će u Gradskom vrtu gostovati Gorica.



Velikogoričani su sve samo ne poželjan suparnik za vađenje. Prošle sezone bili su uz Dinamo daleko najneugodniji suparnik bijelo-plavima. Još uvijek su u sjećanju dva dramatična susreta na osječkom stadionu. U prvom je Osijek do pobjede došao duboko u sudačkoj nadoknadi pogotkom Alena Grgića, a drugi je bio gotovo identičan. Tada je pogodak za pobjedu, također u sudačkoj nadoknadi, zabio Ante Erceg, ali umiješao se VAR pa pogodak na koncu nije priznat. Inače, oba prošlosezonska susreta u Velikoj Gorici Osijek je izgubio s tim da je doživio jedan od dva najteža poraza te sezone.

Sve za pobjedu


Gorica očito jednostavno Osječanima ne leži jer problemi koje imaju s njom ne datiraju samo iz prošle sezone. Svjestan je te činjenice i trener bijelo-plavih Nenad Bjelica.

- Ako uopće možemo govoriti o izgubljenoj tituli prošle sezone, onda je Gorica sigurno jedan od glavnih uzroka. Izgubili smo protiv njih osam bodova. Neugodna su momčad, a Lovrić je najopasniji njihov igrač, koji je sposoban riješiti utakmicu jednim potezom. Vjerujem kako ćemo biti u stanju držati ga pod kontrolom. U svakom slučaju, Gorica zaslužuje respekt, ali opet ako smo mi pravi, onda u Gradskom vrtu nema popusta ni za koga.

Osijek u posljednje vrijeme ima dosta problema s napadačkim dijelom igre. Jednostavno, nisu Osječani goropadni i opasni kao što smo ih naviknuli gledati prije, a tri susreta bez pobjede u prvenstvu malo su poljuljala samopouzdanje momčadi.

- Činjenica je da nam nedostaje malo samopouzdanja. Vidjelo se to i protiv Bednje u Kupu jer smo promašili dosta prilika. Taj dio možemo popraviti jedino pogodcima i pobjedama. Trebamo opet doći do situacije u kojoj se momčad osjeća nepobjedivo. Pokušavamo popraviti neke stvari i u samoj igri. Trebamo više raznolikosti u napadačkim akcijama, odraditi nešto i kroz pas-igru. Za to nam treba brži protok lopte. Osim toga, mi igramo visoki presing, a u HNL-u nema puno momčadi koje igraju na taj način. Imamo centralnog napadača kojemu takav način igre odgovora i to trebamo poštovati. Nekada to funkcionira bolje, nekada lošije, ali nećemo od toga odustati - kaže Bjelica.

Čeberko umjesto Mileta


Sve što Osijeku, u ovom trenutku, zapravo treba jest ta jedna pobjeda. Gorica je, s obzirom na ne baš lijepu prošlost u okršajima s njom, idealan izbor za prekid prvenstvenog posta.

- Vjerujem kako će nam pogodak koji smo zabili Lokomotivi u sudačkoj nadoknadi biti poticaj za vratiti se u balans. Protiv Gorice trebamo pokazati glad ne samo za pobjedom već i za pogodcima. Viziju kako trebamo igrati imamo, cilj nam je napasti svakog suparnika, a posebno se to odnosi na susrete u Gradskom vrtu. Osim toga, ključno će kao uvijek biti pružiti maksimum na terenu kako bismo nakon susreta jedan drugog mogli pogledati u oči bez razmišljanja - smatra Vedran Jugović, jedan od najiskusnijih igrača Osijeka.

Iako je najavio kako će standardizirati momčad nakon ispadanja iz Europe, trener Nenad Bjelica opet neće na teren moći poslati sve svoje najjače adute. Zbog žutih kartona izostat će kapetan Mile Škorić, te Darko Nejamšić, a to nisu jedini problemi.

- Kup-susret protiv Bednje uzeo je svoj danak jer su igru zbog ozljeda napustili Mihael Žaper i Laszlo Kleinhesiler. Kad tome pridodamo izostanke Škorića i Nejašmića, onda je jasno zbog čega sam opet prisiljen na promjene u momčadi. Standardizaciji ćemo težiti, ali moramo uvijek biti spremni na ovakve situacije, pa stoga svi igrači kojima raspolažemo trebaju biti u natjecateljskom ritmu. Ne mogu dopustiti da neki od igrača ne igraju po tri mjeseca, a onda se pruži potreba da počnu susret. Pokušat ćemo osposobiti Kleinheislera i Žapera, a Škorića će zamijeniti Čeberko. On je odigrao dobru utakmicu protiv Bednje, bio je strijelac, a osim toga sposoban je poslati upotrebljive lopte kroz suparničke linije - zaključio je trener bijelo-plavih.

Problem bi mogao biti ako Žaper ne bude spreman za nastup jer tada bi Osijek ostao bez oba zadnja vezna. Ostalo se neće mijenjati. U akciju se vraća najveći dio onih koji su igrali protiv Lokomotive s tim da bi na desnoj strani napada mogao osvanuti Bočkaj. No tko god zaigrao, mora biti svjestan kako je voda sve bliže grlu te da je pobjeda protiv Gorice nasušno potrebna.


Dalibor Keler
OSIJEK**-**GORICA

Početak: nedjelja, 19.05

Ivušić**Banić

Bartolec**Doka

Lončar**Jovičić

Čeberko**Steenvorden

Jurčević**Keita

Žaper**Babec

Jugović**Kalik

Kleinheisler**Dvorneković

Bočkaj**Pršir

Bohar**Lovrić

Mierez**Matar

Stadion: Gradski vrt

Kapacitet; 18.856

Sudac: Fran Jović (Zagreb)

TABLICA
1.Dinamo**7**5**1**1**13:5**16

2.Hajduk**8**5**1**2**14:8**16

3.Rijeka**7**5**1**1**13:7**16

4.Osijek**8**4**2**2**9:7**14

5.Gorica**8**4**1**3**9:9**13

6.Lokomotiva**7**3**2**2**12:8**11

7.Šibenik**8**2**1**5**12:15**7

8.Istra 1961**7**2**0**5**8:15**6

9.Slaven Belupo**8**1**2**5**5:9**5

10.H.dragovoljac**8**1**1**6**8:20**4

9. KOLO HT PRVE HNL
PETAK

Hrvatski dragovoljac - Rijeka (igrano sinoć)

SUBOTA

17 sati

Slaven Belupo - Istra 1961

19.05

Šibenik - Lokomotiva

NEDJELJA

19.05

Osijek - Gorica

Hajduk - Dinamo - odgođeno

međusobni susreti

OSIJEK**-**GORICA**12**4**3**5**13:17

glad
VRIJEME JE ZA PRAVO IZDANJE OSIJEKA

Možda ste propustili...

OSASUNA ŠPANJOLSKI KLUB

Budimir će biti spreman za EP

PRVA ŽNL VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Mitnica zabila 15 komada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana