Kultura
U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Izložba "Landscapes" slikara Darka Markića
Objavljeno 18. rujna, 2021.
Izuzetno sam zadovoljan ovim što sada radim, napravio sam stotinjak slika koje nastaju u dahu i ne mogu se sporo slikati

U Galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar u četvrtak je otvorena izložba "Landscapes" Darka Markića, akademskog slikara rođenog u Vukovaru 1983. godine.



S obitelji je početkom Domovinskog rata, kako je sam rekao, uspio izvući živu glavu, a prva stanica im je bila Koprivnica, gdje su imali rodbinu i ostali živjeti. Markić i danas živi u Koprivnici, gdje već 15 godina radi kao učitelj likovne kulture.

- Slikarstvom sam se počeo baviti rano, vjerojatno genetskim nasljeđem, jer je otac isto likovni pedagog i predavao je u Vukovaru likovnu kulturu. U meni se pojavio veliki interes prema podravskom slikarstvu, tzv. podravskoj naivi, pa sam kao dijete u petom razredu počeo slikati na staklu, što je potrajalo do kraja osnovne škole kada sam odlučio upisati srednju školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu - ispričao nam je Markić, dodajući kako je potom najlogičniji korak bio upisati Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je i diplomirao 2006. godine u klasi profesora Ante Kuduza, pod komentorstvom profesora Igora Rončevića.

Naglasio je kako je zagrebačku akademiju izuzetno teško upisati zbog goleme konkurencije, pa je u vrijeme kada je išao na prijamni ispit bilo prijavljeno oko 650 kandidata, od kojih je primljeno samo osam, s tim da je on bio prvi.

- Ovom izložbom i onom koja je prethodila u Koprivnici s istim slikama, napravio sam zaokret u slikarstvu. Do prije godinu dana sam slikao fotorealizam, slike su izgledale kao fotografije, neke čak i vjernije, a sad se bavim gotovo apstrakcijom. Uglavnom su motivi u apstraktnom miljeu krajolici koje naravno ne možemo smjestiti u pravi krajolik, jer slikam dojam krajolika, što u konačnici izgleda figuralno i apstraktno - naveo je.

Markić je pojasnio kako kod umjetnika mora doći do kreativnog zamora i motivom i tehnikom te mnogi mijenjaju ne samo tehniku nego i medij, prelazeći sa slikarstva na nešto deseto, poput performansa ili fotografije.

- Mi, akademski slikari, imamo prilično puno iskustva iz povijesti umjetnosti i u sebi nosimo nešto promjenjivo, takvi smo po prirodi. Stoga je normalno s vremena na vrijeme promijeniti i stil. Izuzetno sam zadovoljan ovim što sada radim, napravio sam stotinjak slika koje nastaju u dahu i ne mogu se sporo slikati - istaknuo je i dodao:

- Ovo mi je prva izložba u Vukovaru. Konačno je i taj emotivni trenutak došao, sve se posložilo. Nisam htio da to bude što prije, odnosno želio sam si dati vremena da malo odrastem i prema mom mišljenju pravi trenutak za izložbu u rodnom gradu je baš sada.



Dragana Korpoš
DJECA TREBAJU POTICAJ STRUČNJAKA
Na upit koliko je djecu u osnovnoj školi teško zainteresirati za slikarstvo Markić nam je odgovorio kako djeca imaju potrebu i želju likovno se izražavati, samo im treba doći stručnjak koji će ih u tome dodatno potaknuti. Djeca vole da im se pokaže tehnika i metoda rada i, kada time budu fascinirani, i sami to žele raditi. Markić je ispričao kako uz posao u školi i obiteljski život ima i dovoljno vremena za slikanje. Nekada slika dva sata dnevno, nekada po cijeli dan, a ima slučajeva kada po nekoliko dana uopće ne slika.

Darko Markić

slikar

Ovom sam izložbom napravio zaokret u slikarstvu. Do prije godinu dana sam slikao fotorealizam, slike su izgledale kao fotografije, neke čak i vjernije, a sad se bavim gotovo apstrakcijom.

mnogi umjetnici
MIJENJAJU

I TEHNIKU

I MEDIJ

Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike