Osijek
KOMUNALNI REDARI U TVRĐI NAPRAVILI REDA

Kraj divljem parkiranju na zelenim površinama
Objavljeno 17. rujna, 2021.
Automobili su bili parkirani u zoni gradilišta i na zelenoj površini uz Arhiv

Čini se da je divljem parkiranju na zelenim površinama došao kraj. U četvrtak je naša fotoreporterka bila svjedokinja izlasku komunalnog redara na teren u blizini Državnog arhiva gdje se na travnjaku parkiralo nekoliko automobila. Komunalni je redar, kako propisuju pravila, ispisao kazne nesavjesnim pojedincima. Iz obližnje je zgrade izletio jedan čovjek koji je komunalcu, kako bi izbjegao paprenu kaznu, vjerojatno pokušao objasniti da je "parkirao svoj automobil tek na trenutak".



Nekolicina se vozača iznenadila u četvrtak prijepodne vidjevši kazne na vjetrobranskom staklu svojih automobila na istočnome ulazu u Tvrđu. Međutim, kazne za parkiranje na zelenoj površini potpuno su opravdane, a tome valja dodati i trenutno važeće propise, odnosno činjenicu da je Tvrđa veliko gradilište i da je parkiranje reducirano, a za tri će dana bit i potpuno zabranjeno. Iznimka će biti vozila s propusnicama.

Igor Pandžić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu, pojasnio nam je kako su neodgovorni vozači prošli upravo kroz istočni ulaz i automobile ostavili na zelenoj površini.

- Vjerojatno su mislili da to nitko neće primijetiti, no komunalni redar prolazio je i vidio nepropisno parkirane automobile te ispisao kazne za parkiranje na zelenoj površini. Naglašavam da je taj ulaz prije svega ulaz u gradilište i ondje na posebnom mjestu, na cesti, parkiraju izvođači radova na obnovi Tvrđe - pojašnjava pročelnik Pandžić, dodavši da se neodgovorni vozači izlažu ne samo kažnjavanju već i riziku ulaza kroz gradilište. Napominje i kako pretpostavlja da su neodgovorni i sasvim opravdano kažnjeni vlasnici automobila željeli iskoristiti situaciju manjka komunalnih redara, no Pandžić ističe da će Grad u najskorije vrijeme dobiti pet novih komunalnih redara nakon raspisanoga natječaja za to radno mjesto.

- Nama nije u cilju kažnjavati ljude, no apeliramo da se ponašaju sukladno s pravilima i da ne budu neodgovorni. Za oko dva tjedna bit će veći broj komunalnih redara, i to u svakoj četvrti, i oni će pratiti stanje na terenu i ponašanje građana. Stoga se nadam da će ova situacija s kažnjavanjem biti tek iznimka, a ne pravilo – upozorava pročelnik Pandžić.

Podsjetimo i na to da se zbog radova na obnovi barokne jezgre Tvrđe, ali i sigurnosti građana, i to prvenstveno učenika srednjih škola, od 20. rujna ondje zabranjuje promet. Iznimka su vozila s propusnicama, a pravo na jednu propusnicu po kućanstvu mogu ostvariti stanari, a po dvije propusnice mogu dobiti ustanove i institucije smještene u Tvrđi. Iz Grada podsjećaju da će propusnice vrijediti za jedno vozilo, odnosno bit će povezane s registracijskom oznakom. Također, dostava će se obavljati sukladno s dosadašnjim režimom, a prometovanje će biti dopušteno i taksi-službama.


Draško Celing/Marija Mihelić
Možda ste propustili...

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike