Sport
GOLEM GUBITAK ZA HRVATSKU ŽENSKU KOŠARKU

Šok iz Splita, umrla je Žana Lelas
Objavljeno 15. rujna, 2021.
U srijedu je iz Splita stigla tužna vijest, u 52. godini preminula je jedna od najboljih košarkašica koju je Hrvatska imala - Žana Lelas Lokica. Smrt proslavljene bivše košarkašice, posljednjih godina i vrlo uspješne trenerice, izazvala je šok u sportskim, napose košarkaškim, krugovima, a oni koji su je poznavali, za Žanu imaju samo riječi hvale.

- Da, čuo sam, javili su mi prijatelji iz Splita. Šokiran sam. Ona je bila odličan stručnjak, sjajna košarkašica, ali i osoba. Činila se kao vrlo snažna žena koju malo toga može pokolebati - kazao je trener košarkašica Murse Vrijednosnica Osijek Goran Gunjević, koji Žanu poznaje kao kolegicu s klupe splitskog kluba, ali i suradnicu u reprezentaciji.

Lelas je bila jedna od najboljih hrvatskih košarkašica svih vremena. Rođena je u Splitu 28. svibnja 1970., gdje je 1983. počela veliku karijeru u tadašnjoj Jugoplastici. Bila je članica reprezentacije Jugoslavije, s kojom je osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. S Jugoslavijom je osvojila i srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u Tel Avivu.

Osim u Jugoplastici igrala je i u šibenskom Elemesu, nakon toga u Cenexu iz Sarajeva, Cepsi na Tenerifima, zagrebačkoj Centar banci, s kojom je osvojila dva prvenstva i Kupa Hrvatske, ljubljanskim Ježicama, francuskom Strasbourgu, talijanskoj Messini, šibenskom Jollyju, španjolskoj Zaragozi i Burgosu, a 2006. vratila se u Zagreb i igrala za ŽKK Croatia do kraja karijere, 2008. Reprezentativka Jugoslavije bila je od 1986. do 1991., a za Hrvatsku je igrala od 1991. do 2000. Kao članica reprezentacije Hrvatske sudjelovala je na europskim prvenstvima 1996. u Češkoj i 1999. u Poljskoj.

Nakon igračke karijere posvetila se trenerskom radu. Radila je u školi košarke Adriatic. Suprug Vjekoslav Lokica, poznati nogometni trener, i ona osnovali su 2016. godine Košarkašku akademiju "Žana Lelas", koja je proteklih godina nizala uspjehe u mlađim kategorijama. Akademija je išla uzlaznom putanjom, od prošle sezone seniorski sastav KAŽL-a prvi je put nastupio u hrvatskoj A-1 ligi. Žanina i Vjekoslavova kći Nika Lokica iznimno je talentirana košarkašica i, mnogi kažu, budućnost hrvatske košarke. Žana je bila i članica Stručnog savjeta za žensku košarku i instruktorica u HKS-u, a bila je i izbornica juniorske reprezentacije.

Žanin odlazak golem je gubitak, jer otišla je velika sportašica, ali i iznimna osoba. I. Li.
Nemjeriv je to gubitak za njezinu obitelj, ali i cjelokupnu hrvatsku košarku

Možda ste propustili...

ZEKIĆ NA RASPOOLAGANJU NEĆE IMATI VEZNJAKA

Na Istru 1961 bez Čokaja

BIJELO-PLAVI SE SPREMAJU ZA TREĆE UZASTOPNO GOSTOVANJE

Zekić još uvijek vrti opcije za Poljud

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

Najčitanije iz rubrike