Regija
VELIKA CESTOVNA GRADILIŠTA U BELOM MANASTIRU I OKOLICI

Gradi se zapadna obilaznica i dio Koridora 5C, podvožnjak će u sanaciju u travnju 2022.
Objavljeno 16. rujna, 2021.
BELI MANASTIROkolica Belog Manastira, pa i dio samog grada, velika su cestovna gradilišta.A ako je suditi po tvrdnjama iz Hrvatskih cesta, to će biti i u bliskoj budućnosti. Krenimo od onoga što je u tijeku - zapadne gradske obilaznice.

- Radovi napreduju sukladno dinamičkom planu, pa je s krajem kolovoza, što znači da je u ovom trenutku izvedeno još više radova, sagrađeno 77 posto nasipa. Isto tako, završeno je 50-ak posto trase završnog sloja nasipa. Krajem rujna ove godine u planu je izrada asfalta na trećini trase - kažu u Hrvatskim cestama, nastavljajući kako je u punom jeku i izrada nadvožnjaka, odnosno da su izvedeni njegovi temelji, stupovi i upornjaci. Montaža nosača planirana je krajem rujna. Nadalje, rade se dva od četiri planirana rotora (kružni tokovi).

”Trenutačno su u izvedbi dva središnja rotora, a početak radova na ostala dva, na početku i na kraju trase, u planu su u listopadu ove godine. U potpunosti su izmještene SN i NN instalacije, a rekonstruiran je DV 35 kV Beli Manastir – Branjin Vrh”, objašnjavaju, dodajući kako je u planu prijava tehničkog pregleda za navedene radove. Na upit hoće li se konačno nešto pozitivno početi događati sa starim podvožnjakom ispod međunarodne željezničke pruge na državnoj cesti DC517, u Hrvatskim cestama kažu kako su upoznati s tom problematikom.

”U nastojanju trajnog rješenja problema Hrvatske ceste u završnoj su fazi izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju podvožnjaka i dijela državne ceste u zoni podvožnjaka, odnosno dovršeni su glavni projekti i dana 29. srpnja ove godine podnesen je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Izdavanje iste u nadležnosti je Grada Belog Manastira, a očekujemo da će ona uskoro biti izdana. Po ishođenju građevinske dozvole potrebno je izraditi izvedbene projekte, pripremiti dokumentaciju o nabavi te provesti postupak javne nabave za radove i postupak javne nabave za nadzor. Nabava radova i stručnog nadzora bit će uvrštena u Plan nabave Hrvatskih cesta za IV. kvartal 2021. godine, iz čega proizlazi procijenjeni početak radova u travnju 2022. godine”, navode u Hrvatskim cestama.

Podsjetimo, u srpnju ove godine na podvožnjaku su zaglavila dva vozila u kojima su bile dvije osobe starije životne dobi. Jedna od njih bila je prikliještena u vozilu, a spasila su ih dvojica mladića, policijski službenik Domagoj Gujčić, koji je bio na intervenciji, i pripadnik HV-a Goran Kresić, koji se ondje slučajno našao. Jedan od vozača zbog šoka je završio u KBC-u Osijek. Inače, podvožnjak je poplavljen nakon svake veće količine padalina, a problem je u dugoj i tankoj odvodnoj cijevi.

Važno je istaknuti kako će u bliskoj budućnosti na području Baranje biti i drugih cestovnih radova u ingerenciji Hrvatskih cesta. U fazi su, naime, izrade projektnih dokumentacija rekonstrukcije državne ceste DC7 u zoni graničnog prijelaza Duboševica, potom na dionici Kneževo - Beli Manastir te dionici Kozarac - Švajcarnica. U izradi je i dokumentacija za gradnju prometno-uslužnog objekta Ciglana na istoj prometnici te za rekonstrukciju raskrižja državnih cesta DC212 i DC7. Napreduju radovi i na gradnji Koridora 5C, a on je u ingerenciji Hrvatskih autocesta. Ivica Getto
Četiri kružna toka

bit će na budućoj

zapadnoj obilaznici oko Belog Manastira. Dva su u već u izradi

Možda ste propustili...

DANI OKUSA HRVATSKE TRADICIJE OD 15. DO 28. STUDENOGA

Tradicijska jela ponudit će oko 110 ugostitelja iz 13 županija

30. GODIŠNJICA PRIVREMENE OKUPACIJE

Sjećanje na najtužniji dan za Lovas i nedužne žrtve

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPĆINSKO VIJEĆE NIJE PRIHVATILO IZVJEŠTAJ O RADU VRTIĆA

Izvješće nije potkrijepljeno
informacijama o prihodima i
rashodima poslovanja vrtića

2

OBLJETNICA 135. BARANJSKE BRIGADE

Postrojili se ratni baranjski veterani

3

SLATINSKA SEKVOJA

Stablo godine, stoljetni div u srcu Slavonije