Crna kronika
POLICIJA OPET UPOZORAVA - INTERNET JE PUN PREVARANATA

Slavonac mladom Nijemcu platio 650 eura za detektor metala, ali je bio prevaren
Objavljeno 16. rujna, 2021.

Unatoč brojnim upozorenjima policije građanima da ne nasjedaju na povoljne cijene određenih proizvoda na internetu te da se ne upuštaju u plaćanje istih, i dalje se takve prijevare događaju gotovo svakodnevno. No, policija ipak nerijetko otkrije prevarante.



O takvom jednom slučaju izvijestila je policija u srijedu, a žrtva je Slavonac koji je htio kupiti detektor metala.

- Policijski službenici dovršili su kriminalističko istraživanje i utvrdili da je 22-godišnji njemački državljanin počinio kazneno djelo "prijevara" na način da je krajem rujna 2020. s 50-godišnjakom s područja Požege na internetskoj stranici dogovorio prodaju detektora za metal za 650 eura, nakon čega mu je 50-godišnjak i uplatio navedeni iznos. Nakon izvršene uplate 22-godišnjak se više nije javljao, a nije niti isporučio naručeni uređaj. Vezano uz navedeno slijedi posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu - doznajemo od Nikoline Janković, glasnogovornice Policijske uprave požeško-slavonske.

Policijskoj upravi brodsko-posavskoj također je prijavljena prijevara. Naime, 32-godišnjak je na društvenim mrežama pronašao oglas o kreditu, ostvario komunikaciju s nepoznatom osobom da bi dobio kredit od nekoliko stotina tisuća kuna i izvršio uplatu od nekoliko tisuća kuna za "troškove" obrade kredita. Nakon uplate, 32-godišnjak je obaviješten da je potrebno uplatiti još nekoliko tisuća kuna u svrhu "realizacije" kredita, nakon čega je shvatio da je prevaren.

Ovo su samo dvije u nizu prijevara pri kupnji online, a kako doznajemo iz HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, sve prijevare iz ove kategorije zasnivaju se na uvjeravanju žrtve da sudjeluje u navodno legalnim transakcijama.

Kako navode iz HAKOM-a, u prvom tipu prijevare iz ove kategorije prevara žrtvu se uvjerava da će nakon plaćanja dobiti proizvod koji je kupio, iako se to u pravilu ne dogodi. Primjer su lažne web-stranice za online kupnju elektronike, automobila, stanova, itd. U drugom tipu ovakvih prijevara fokus je pak na lažnom reklamiranju kako bi se žrtvu uvjerilo da je proizvod odličan i da ga mora kupiti (npr. "čarobni lijek" koji navodno liječi sve bolesti). Žrtvama prijevare najčešće se pristupa putem adrese elektroničke pošte, ili putem profila na društvenoj mreži. Preporuči im se, primjerice lažna web-stranica za online kupnju iz topline vlastitog doma prema prihvatljivim cijenama. Bez obzira na to o kojem je proizvodu riječ, ili je li riječ o kupnji ili iznajmljivanju nekretnine (stan, garaža, uredski prostor itd.), od žrtve se očekuje uplata određene naknade unaprijed kako bi se transakcija mogla realizirati i kako bi roba mogla biti dostavljena. Naravno, na žrtvinu žalost, tražena roba nikada neće biti isporučena, a uplaćeni novac završit će na računu prevaranta. U slučaju primjerice iznajmljivanja smještaja za godišnji odmor, krajnji je rezultat vrlo sličan: novac je izgubljen, a apartman koji se na web-stranici čini savršen u stvarnosti ne postoji, ili je iznajmljen većem broju žrtava prijevare istovremeno. Specifični tip prijevare u ovoj kategoriji prijevara zasniva se na aukcijskim web-stranicama, u kojima se žrtvu navlači na sudjelovanje u aukcijama u kojima se nude zanimljivi proizvodi. Napadaču je u interesu ponuditi što zanimljivije proizvode uz što povoljniju cijenu kako bi privukao što više žrtvi. Od svakog od njih traži se uplata naknade za sudjelovanje u aukciji. Nakon uplate, koja je u pravilu minimalna, kreće licitacija za postizanje što bolje cijene proizvoda. Pobjednik aukcije uplaćuje konačnu cijenu proizvoda, ponovno na račun napadača. Proizvod koji je bio na aukciji naravno ne postoji, niti će ikada biti dostavljen pobjedniku aukcije, a u ovoj vrsti prijevare oštećeni su svi sudionici aukcije. U zadnje vrijeme sve češće su i tzv. romantične prijevare gdje prevarant zadobije povjerenje žrtve, a potom od nje "izvuče" novac. Jednu takvu prijevaru krajem lipnja prijavila je 41-godišnjakinja iz Osječko-baranjske županije koja je ostala bez više od pola milijuna kuna.


Sandra Lacić
Sve češće su i tzv. romantične prijevare gdje prevarant zadobije povjerenje žrtve, a potom ju pokrade

Možda ste propustili...

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

Najčitanije iz rubrike