Kultura
JUBILEJ MATICE HRVATSKE BIZOVAC

U 30 su godina objavili 55 knjiga i kontinuirano izdaju dva časopisa
Objavljeno 16. rujna, 2021.
U povodu proslave javnosti su predstavljene i dvije nove knjige uspješnog nakladnika: "Legionarova priča" i "Torba mojih snova"

Veliki jubilej ove godine obilježava Ogranak Matice Hrvatske u Bizovcu: 30 godina uspješnog rada i djelovanja prigodom čega su na svečanosti u Bizovcu javnosti predstavljene i nove dvije knjige tog uspješnog nakladnika. Veliku svečanost bizovačke Matice popratili su i Srećko Vuković, načelnik općine Bizovac, koja je financijskom potporom omogućila izdavanje predstavljenih knjiga, te Stjepan Tomaš, književnik iz Osijeka, stalni suradnik Ogranka.



Razvoj kulture


Sudionike svečanosti pozdravio je dugogodišnji čelnik Matice bizovačke Vjekoslav Đaniš, osvrnuvši se na tri uspješna desetljeća djelovanja Ogranka Matice hrvatske te zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u afirmaciji značajnih dometa, osobito u izdavačkoj djelatnosti.

- Ogranak je osnovan 6. lipnja 1991. godine i u početku je imao 65 članova. Svih ovih godina radili smo na razvoju kulture u općini Bizovac te ostvarili niz programa organizirajući razna predavanja, likovne izložbe i brojne prezentacije knjiga kako u našem izdanju tako i onih u izdanju drugih izdavača. Kako je tijekom vremena dominantna djelatnost Ogranka bila upravo nakladništvo, s ponosom objavljujemo da smo do sada objavili ukupno 55 knjiga publicistike, monografija, stripa i beletristike. Knjige su nam razvrstane u pet biblioteka te se trudimo da u okviru svake od njih godišnje objavimo jednu do dvije knjige - poručio je Đaniš.

Prva knjiga u nizu knjiga bila je “Moj Bizovac” autora Srećka Vukovića koju je Matica objavila 2002. godine, a nakon toga slijedila je do sada neobjavljena doktorska disertacija “Bizovačko narječje” poznatog jezikoslovca rođenog u Bizovcu, Adolfa Bratoljuba Klaića. Treća po redu također značajna knjiga objavljena 2005. godine bila je zbirka pripovjedaka bizovačkog književnika Željka Erića pod naslovom “Kod klena”. Po ovoj knjizi nazvana je i biblioteka Klen u kojoj su objavljene i dvije najnovije knjige.

Uz izdavanje knjiga bizovačka Matica kontinuirano objavljuje i dva časopisa: “Kvadrat” se bavi teorijom i kritikom vizualnih medija koji se izražavaju grafičkim putem kao što su strip, ilustracija i karikatura, a koji izlazi već 29 godina i jedini je časopis te vrste u Republici Hrvatskoj. Drugi časopis, “Matko”, ove će godine navršiti 19 godina izlaženja, a riječ je o časopisu koji je posvećen kulturi, povijesti i baštini bizovačkog kraja.

Brojne nagrade


U okviru nakladništva surađivali su s brojnim institucijama, udrugama, gradovima i općinama kao što su Ministarstvo kulture, Županija osječko-baranjska, Središnjica Matice hrvatske, slavonski ogranci MH, gradovi Zagreb, Varaždin, Đakovo, Zadar, te općine Bizovac i Podgorač. Za svoju djelatnost u kulturi nagrađeni su i brojnim nagradama, među kojima su Nagrada Općine Bizovac za 2011. godinu, srebrne povelje Matice hrvatske za časopis Kvadrat te za još dvije knjige. Kao krunu svog nakladništva, ove godine su primili i zlatnu povelju Matice hrvatske za knjigu autorice Ane Galović “Mama, ne vidim nebo”, zaključio je Đaniš.

U nastavku je predstavljena knjiga - roman prvijenac “Legionarova priča” Mirka Guljaša iz Našica, nastala iz autorovih zapisa prisjećanja njegova oca na krvavo sudjelovanje u 2. svjetskom ratu. U drugom dijelu programa predstavljena je knjiga mjesnog pjesnika Ivana Erića, o čijoj je poeziji i stvaranju govorio Zorislav Vidaković, pjesnik rodom iz Brođanaca. “Torba mojih snova” naziv je druge knjige ovog mladog Bizovčanina, a sudeći prema lakoći i intenzitetu stvaranja, sasvim je sigurno da ćemo svjedočiti i novim knjigama njegove poezije.



Lidija Aničić
predstavljene
ROMAN

I ZBIRKA

PJESAMA

Prva knjiga u nizu knjiga bila je “Moj Bizovac” autora Srećka Vukovića koju je Matica objavila 2002.

Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike