Novosti
UOČI UNUTARSTRANAČKIH IZBORA RASKOL SVE IZVJESNIJI

Zastupnica otvorila ured
u središtu grada koji u
osječkom SDP-u ignoriraju
Objavljeno 15. rujna, 2021.
U je Osijeku članstvo nezadovoljno, ali nema kritične mase i političke hrabrosti da nešto mijenja

SDP-u, od kada mu je kormilo preuzeo Peđa Grbin sa svojim najbližim suradnicima na palubi, nisu potrebni neprijatelji da unose nemir, raskol i svađu, jer toga ima napretek i unutar svoje stranačke posade, čak sasvim dovoljno da su i politički suparnici s oba pola hrvatske političke arene shvatili kako je efektnije ne miješati se.



Naime, rezultati stalnih razmirica koje im je u nasljeđe ostavio Zoran Milanović vidljivi su još i danas, a Grbin sve samo dodatno potpiruje svojim lošim vođenjem, kadroviranjem i, jednostavno, nesnalaženjem. Čini se kao da sve što napravi ili čega se dotakne bude pogrešno ili završi fijaskom. Nije mu lako jer ni od najbližih suradnika koji su mu pomogli da preuzme upravljanje tim brodom nema iskrenu i sadržajnu pomoć. Nitko od tih "Grbinovih ljudi" ne želi izložiti svoj politički integritet kako bi obranio neobranjivo. Sada je već svima jasno da je Grbin promašaj i jednokratni proizvod, koji će trajati dok se sve ne uruši. Taj scenarij, prema procjenama brojnih političkih i komunikacijskih analitičara, sve je bliže, odnosno mišljenja su "da je za SDP sada sve već prekasno". Stoga nije čudno što nitko ne želi biti u Grbinovoj blizini dok tone u zaborav, da kojim slučajem na putu do dna i njih ne povuče sa sobom. Gdje su sada svi oni koji su prvi "kamenjem" išli na Davora Bernardića nakon fijaska SDP-a na prošlim parlamentarnim izborima?

Kada je pak riječ o SDP-u u Osijeku, članstvo je nezadovoljno, ali nema kritične mase i političke hrabrosti da nešto mijenja. Nadaju se da bi unutarstranački izbori najavljeni za studeni ove godine mogli potaknuti nekog pojedinca koji bi bar pokušao promiješati poprilično ustajalo stanje. Osječki SDP, na čijem je čelu Boris Piližota, koji je i vijećnik u Gradskom vijeću Osijeka i SDP-ov skupštinar u Županijskoj skupštini, nije se javljao ni kada je trebao, iz sjedišta stranke u Strossmayerovoj nisu imali konstruktivne ideje ni dok su bili na vlasti, a za pojedine njihove vijećnike sjednice Vijeća sada su "najdosadniji događaji".

Nekako je ispod medijskog radara, međutim, prošao jedan događaj koji dokazuje da unatoč čvrstom vodstvu i stezi ni SDP u Osijeku nije imun na podjele koje se događaju u stranci. Naime, prije nekoliko dana saborska zastupnica SDP-a Romana Nikolić u Osijeku je otvorila Ured za komunikaciju s građanima. Na otvorenju tog ureda bilo je probrano društvo, koje nije rado viđeno ni na Iblerovu trgu. Bernardić, Domagoj Hajduković, Nikša Vukas i mnogi drugi uveličali su otvorenje ureda zastupnice Nikolić u pothodniku osječkog središnjeg trga, no iz 50-ak koraka udaljenog sjedišta osječke organizacije nije došao nitko niti je poslije poslao čestitku ili reakciju. Jasno je dakle da zastupnica nije "u ljubavi" s aktualnim vodstvom stranke, ali ni s ostatkom SDP-ovaca u Osijeku, što je uostalom bilo poznato još od vremena kada se kao malo poznata političarka u osječkoj javnosti pojavila na visokom/prolaznom trećem mjestu liste SDP-a u 4. izbornoj jedinici za parlamentarne izbore. U Sabor je ušla sa samo 318 osvojenih glasova birača.

Čini se da bi baš ovaj ured uoči unutarstranačkih izbora mogao, uz "komunikaciju s građanima", imati ulogu okupljanja SDP-ovaca koji nisu zadovoljni stanjem stranke u Osijeku, koju već 15 godina vodi ista ekipa, i koji žele promjene. Osim toga, krene li SDP u smjeru koji mu mnogi predviđaju, a to je potpuni raskol, ovaj bi ured mogao postati i sjedište nove političke stranke ili opcije.



Tomislav Prusina
Članstvo u Osijeku je nezadovoljno, ali nema kritične mase i političke hrabrosti da nešto mijenja

ŠUTNJA
Članove i simpatizere zabrinjava šutnja nekada uglednih članova stranke. Primjerice, europarlamentarac Tonino Picule izbjegava progovarati o situaciji u stranci i izgleda kao da mu je potpuno nevažno što se u njoj događa. I brojni pratitelji njegova Facebook profila sve češće mu baš to prigovaraju. Slična je situacija i sa svim drugim SDP-ovcima koji su na dobrim pozicijama i ne pada im na pamet da ih ugrožavaju svrstavanjem uz nekoga tko će već sutra možda izgubi političku moć.

Možda ste propustili...