Ekonomija
TVRTKA HERBEA KREĆE U NOVE POSLOVNE POTHVATE

Grade novu halu, zapošljavaju još radnika, kamilica je "in", a otkup je zajamčen i prije sjetve
Objavljeno 15. rujna, 2021.
U Poduzetničkoj zoni III u Virovitici u tijeku je gradnja nove hale za preradu i prešanje ljekovitog bilja tvrtke Herbea. Riječ je o objektu koji će se “protezati” na 850 kvadrata, zajedno s nadstrešnicom od 220 kvadrata. Ukupna vrijednost investicije je oko 4,5 milijuna kuna, a sufinancirana je u iznosu od 50 posto iz Programa ruralnog razvoja. S obzirom na kriterije koji su utvrđeni Programom poticaja i olakšica razvoja gospodarstva, Grad Virovitica omogućio je Herbei kupnju zemljišta za gradnju hale za jednu kunu po četvornom metru, odnosno tvrtka je ostvarila stopu olakšica od 100 posto od kupoprodajne cijene zemljišta. Izgradnjom ovog objekta Herbea će proširiti postojeću djelatnost u Zoni III.

Obitelj Poslek iz Špišić Bukovice preradom ljekovitog bilja bavi se od 1995. godine kada je otvoren obrt Zora. No nisu stali na tome. Mladi poduzetnici, braća Darko i Danijel, odlučili su proizvodnju dići na višu razinu te sagraditi pogon za preradu ljekovitog bilja te tako nastaje Herbea. Ugovore s inozemnim kupcima potpisali su 2011. godine, a 2012. prošli su na pretpristupnom fondu IPARD. Uporabnu dozvolu za gradnju hale Herbea je dobila 2014. godine. I tada je tvrtka na temelju Programa poticaja i olakšica razvoja gospodarstva kupila zemljište od Grada Virovitice. Nakon toga slijedi proširenje proizvodnje, kao i novi ugovori s inozemnim kupcima. Danas je 90 posto njihove proizvodnje kamilica na vlastitim površinama i u kooperaciji.

”U sljedećoj sezoni ukupna planirana proizvodnja je oko 650 hektara, od toga 220 hektara vlastite proizvodnje, a ostalo kooperantska. Također, imamo i 170 hektara ekološke proizvodnje i od toga plasiramo godišnje stotinjak tona ekoloških proizvoda što se tiče kamilice”, rekao je direktor tvrtke Darko Poslek. Proizvode plasiraju na brojna inozemna tržišta preko inozemnog partnera - Martin Bauer grupa iz Njemačke, a unatrag godinu dana i krajnjim kupcima u Njemačku, Švicarsku, Italiju i ostale europske zemlje. Prema riječima direktora Herbee, Darka Posleka, gradnjom nove hale proširit će preradbeni pogon te ujedno pokrenuti i jednu dodatnu liniju za novi proizvod – Fine cut. Također, u planu su i nova radna mjesta.

”Radi se o proizvodu koji je vrlo tražen u Europi, ali i šire te ćemo na taj način zadovoljiti potrebe naših kupaca. Ali nećemo tu stati. Planiramo kupnju još jednog zemljišta kako bismo u sljedećih nekoliko godina proširili i skladišne kapacitete. Trenutačno Herbea zapošljava 22 ljudi, a Zora sedam. Gradnjom nove hale planiramo otvoriti još pet novih radnih mjesta”, rekao je Darko Poslek.

”Kamilica je svakako ‘in’ kultura. Bilo je i loših godina, no nekoliko posljednjih su iznimne po kvaliteti, a otkup zagarantiran i prije sjetve”, kaže Poslek. Zahvaljuje Gradu Virovitici i Virovitičko-podravskoj županiji na konstantnim potporama. Samo Grad Virovitica omogućio je Herbei do sada oko 1,5 milijuna kuna poticaja kroz olakšicu u cijeni zemljišta. V.Grgurić
Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

Najčitanije iz rubrike