Regija
U SKLOPU HRVATSKO-MAĐARSKOG INTERREG PROJEKTA

Kolo kraj Karašice - Hrvatska folklorna večer u Valpovu
Objavljeno 16. rujna, 2021.

Jedna večer, četiri izvođača - Hrvatska folklorna večer u Valpovu. Na pozornici se predstavlja domaće društvo, HKUD „Valpovo 1905” s dvije koreografije (Ded’ poigraj Jelice; Oj Baranjo lipa i bogata), te gosti izvođači iz Hrvatske i Mađarske.

 

U sklopu hrvatsko-mađarskog interreg projekta, uz financijsku pomoć Europske Unije, ove se rane jeseni hrvatski folklor predstavlja u seriji programa na obe stane granice, u gradovima hrvatske i mađarske Baranje. Domaćini prvog programa u Hrvatskoj jesu članovi HKUD-a „Valpovo 1905”, a mjesto programa, koji će se održati 19-og rujna od 18 sati, jeste impozantna zgrada dvorca Prandau-Normann. Kao gosti izvođaci sudjeluju: HKUD „Osijek 1862”, te društva iz Mađarske – Kulturna udruga VIZIN iz Pečuha i Čitaonica mohačkih Šokaca iz Mohača.

 

HKUD „Valpovo 1905” nastavlja zajedničku baštinu naslijeđenu od Hrvatskog pjevačkog i tamburaškog društva „Katančić” koji je utemeljen 1905.g., te od HKUD „Baloković” utemeljenog nakon drugog svjetskog rata. Prvotni je cilj društva bio očuvanje tradicijskih umjetničkih vrijednosti – amaterske narodne glazbe i kazališta, što se kasnije proširilo i očuvanjem narodnog plesa i književnosti.


Društvo sa svojih oko 40 javnih nastupa, jedan je od glavnih čimbenika kulturnog života Valpova i bliže okolice. Osim nastupa širom Hrvatske, HKUD „Valpovo 1905” više puta je gostovalo i u Mađarskoj, Njemačkoj, Bosni i Hercegovini, Poljskoj, Austriji i Srbiji. Rad društva prate razni radijski i televizijski programi, a tiskani mediji redovito pišu o njihovim nastupima i uspjesima.


Društvo surađuje s najboljim etnografima u Hrvatskoj. Rezultat ovog zajedničkog rada jeste da se u njihovom programu trenutno nalazi više nego 20 koreografiranih spletova narodnih plesova i plesnih običaja iz svih krajeva Hrvatske. Raspolažu sa više nego dvjesto originalnih i stiliziranih narodnih nošnji, a u njihovoj nototeci danas je pohranjeno oko 600 partitura za tamburaški orkestar iz različitih glazbenih područja.


Za svoj rad i dostignuća na očuvanju folklorne baštine društvo je dobilo niz stručnih i društvenih priznanja. Najznačajnija su: dvije Povelje Kulturno-prosvjetnog sabora Hrvatske, Plaketa Matije Petra Katančića, Nagrada Osječko-baranjske županije. Prije pet godina HKUD „Valpovo 1905” osvojilo je prvo mjesto na đakovačkom etnografskom festivalu, a 2018. godine treće mjesto na državnom folklornom festivalu u Čakovcu.

 

Ulaz je besplatan, organizatori svakoga rado očekuju. Serija se programa nastavlja 25-og rujna u Osijeku, a završava u Pečuhu 1-og listopada.

HUHR/1901/3.1.2./0043 CHP projekt je proveden uz financijsku pomoć Europske Unije u okviru programa suradnje INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike