Regija
VAROŠ U POPIS S 900 MJEŠTANA?

Pali su na šest stanovnika po četvornom kilometru, darivat će plac za kuće
Objavljeno 14. rujna, 2021.
Levanjska Varoš mjeru ne bi ograničavala domicilnošću. Priliku za gradnju vidi i na česticama sa zatvorenim područnim školama
LEVANJSKA VAROŠ



Dok se od ponedjeljka upisuju prvi podaci vezani uz Popis stanovništva 2021., a koji se u svojoj prvoj fazi odnosi na samopopisivanje, i Slavko Tidlačka, načelnik najnenaseljenije općine Đakovštine, Levanjske Varoši, "upisuje" svoje procjene da taj prirodnim resursima - šumom, vodom, divljači - bogat, no krajnje demografski siromašan kraj i nadalje bilježi demografski nazadak, pa Tidlačka procjenjuje da će popisivače dočekati s približno 900 stanovnika.



Na popisu iz 2011. ovaj kraj imao je službeno nešto više od 1200 stanovnika u deset sela, na čak 136 četvornih kilometara - samo 8,8 stanovnika po km2, a obistine li se načelnikove prognoze o padu na 900 stanovnika, past će na - 6,6 stanovnika po km2. Kumovalo je tome i gašenje Doma za psihički bolesne u Breznici, kao i odlazak ovisnika iz komune u Paučju, a kojima je 2011. bio "pojačan" broj stanovnika.

Zamjena


Loša demografska slika učinila je i da mjesna OŠ S. S. Kranjčevića u Varoši u novoj školskoj godini, kaže ravnateljica Nataša Šego, nema nijednog prvašića, a time ni prvi razred, nego njih sedam, no status rada u otežanim uvjetima to joj omogućuje. U 2021./2022. ima ukupno 42 učenika, a već godinama nijedan područni objekt, jer su svi posljednjih desetljeća zbog nedostatka djece redom zatvarani. Upravo će ti objekti, tj. čestice na njima, kao i još neke na cijelom varoškom području, plan je Općine, poslužiti, najavljuje Tidlačka, da ih lokalna samouprava daruje mladim obiteljima kao zemljišta za gradnju kuća.

- U tom smjeru išli bismo 2022. Rješavamo čestice koje vidimo za darovanje mladim obiteljima za gradnju kuća. Zasad potencijal za to vidimo kod desetak numera. Nešto nekretnina koje planiramo u te svrhe poklonjeno nam je, a priliku vidimo i na česticama gdje su sada godinama zatvorene područne škole, tako što će Općina sportsku dvoranu u Varoši, čiji je vlasnik 1/1, dati školi, a mi u zamjenu za zemljište dvorane želimo dostupne područne škole, tj. čestice s tim objektima. Jer, zapuštene su, ruševne godinama, pa i desetljećima i izvan bilo kakve upotrebe, a matica nema novca da to održava i privede nekoj svrsi - najavljuje Tidlačka. Konkretno, misli na zatvorene škole u Slobodnoj Vlasti i Breznici te stari školski stan u Varoši. Za zatvorene škole u Majaru i Musiću dodaje da su već u općinskom vlasništvu, dok se za onu u Paučju, gdje je sada već godinama prazna komuna za ovisnike Susret, tek treba vidjeti što će biti. "Bivša područna škola na Ovčari u sastavu je crkvene čestice, no Općina odmah pokraj ima svoju", dodaje Tidlačka i naglašava kako su pojedine čestice na kojima su bivše škole dovoljno velike da se cijepaju i na dvije površine.

Popis imovine


- Ti su objekti dotrajali, vlažni su i najbolje ih je srušiti, a čestice prirediti za novo gradilište. Postupak sa školom dosta će potrajati, no već je dosta odrađeno. Naš odvjetnik kaže da se ide u dobrom smjeru - dodaje.

Općina darovanje zemljišta ne bi ograničila samo na domicilno stanovništvo. Mlade obitelji obvezala bi da više godina kuću ne mogu prodati. "Varijante su to koje pripremamo za proračun, a više ćemo znati i nakon popisa imovine", kaže Tidlačka. Dodatnu priliku za doseljavanje i ostanak mladih obitelji Općina vidi i u projektu ponovnog oživljavanja Stare kupke i njezinu povlačenju stručnog kadra iz drugih krajeva. "Ovdje je miran život, a danas su svi u pravilu mobilni. Dio mladih obitelji kaže kako nije toliko u pitanju dizanje kredita, no da pritom mnogo znači kada imaš riješeno zemljište, da u startu ne potrošiš novac za kupnju", kaže varoški načelnik.

A dok se ne krene u realizaciju darivanja lokacija za gradnju kuća, podatak za kakvo-takvo demografsko ohrabrenje ovom kraju: nagodinu će u varošku školu poći osmero prvašića.



Suzana Župan
Bitan je start, o potpori kasnije
Općina Levanjska Varoš nije poput drugih općina Đakovštine u proračunu osiguravala pozicije za izdvajanja nepovratnih sredstava za kupnju/gradnju prve nekretnine mladim obiteljima od po u prosjeku 10, 15, 20, 30 tisuća kuna po zahtjevu. “To kod nas ne bi imalo svrhe, prvo treba riješiti zemljište, start, što za gradnju kuće mnogo znači. Potom se može razmatrati davanje nepovratnih sredstava koja su dovoljna za projektnu dokumentaciju. Mi smo gledali što rade neke druge općine poput onih, primjerice, koje sagrade po jednu kuću i puste u nju mladu obitelj”, kaže varoški načelnik Slavko Tidlačka.

Nasljedstvo
Varoška općina potencijale za darivanje zemljišta vidi i u nekretninama čiji su vlasnici umrli, a nasljednici ih ne žele, jer naslijeđeno nije “čisto”, pa nekretninu prepuštaju njoj. Ima i nekretnina koje su prepuštene Općini jer nakon smrti vlasnika nije bilo sljednika.

start
ZA DOLAZAK/OSTANAK NA SELU

"
Možda ste propustili...

U STRUKOVNOJ ŠKOLI, STRUKA UPOZORAVA:

Pronašle zmiju u učionici, rano ljeto poremetilo i njih

ZA NAVALNO VOZILO I KOMBI

DVD-u Beljevina garaža i spremište

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli