Regija
PRILIKOM RUŠENJA DVORIŠNE PROSTORIJE

Pronašli pet dužnih metara arhive dr. Viktora Urbihe
Objavljeno 14. rujna, 2021.
Spašeno gradivo sačuvano je prilično cjelovito, uz manja oštećenja zbog vlage
VINKOVCI



Državnom arhivu u Vukovaru prije nekoliko dana vinkovački javni bilježnik Alen Vajcl javio je da je tijekom radova na uklanjanju ruševnih dvorišnih prostorija njegove obiteljske kuće u Dugoj 6, u središtu Vinkovaca, pronađena stara arhivska građa. Djelatnici Državnog arhiva brzo su stigli na tu adresu, jer je sjedište Arhivskog sabirnog centra u Vinkovcima udaljeno samo 30-ak metara te odmah utvrdili kako se radi ni manje ni više nego o arhivskom gradivu koje je pripadalo poznatom vinkovačkom odvjetniku i istaknutom političkom i društvenom djelatniku dr. Viktoru Urbihi (rođen u Vrbanji 1892., a umro u Vinkovcima 1976.), koji je u Vinkovcima od kraja 20-ih godina 20. stoljeća sve do svoje mirovine imao odvjetnički ured.



Smatrano izgubljenim


- Poznavatelji povijesti pamte ga i kao gradonačelnika koji je taj mandat obnašao u dva navrata, prvi put od 1938. do 1940. godine, a drugi put odmah nakon Drugog svjetskog rata, 1945. godine, kada se povukao ne želeći dalje sudjelovati u političkom životu grada. Djelatnici arhiva bili su nemalo iznenađeni kada su utvrdili da je riječ o dokumentaciji koja se odnosi na rad njegova odvjetničkog ureda, uz obilje tiskane građe i nešto osobnih spisa iz vremena od sredine 20-ih do 40-ih godina prošloga stoljeća. Gradivo je sačuvano prilično cjelovito, uz manja oštećenja zbog vlage, a ukupna količina iznosi oko pet dužnih metara, što znači da je riječ o jednom od najbolje sačuvanih arhivskih fondova privatnih osoba i obitelji koje danas posjeduje naš Arhivski centar u Vinkovcima. Još ako se uzme u obzir da je riječ o osobi koja je ostavila dubok trag u povijesti Vinkovaca, sa sigurnošću možemo reći da je zahvaljujući spašenom gradivu i naša zavičajna povijest bogatija za još jednu vrijednu dokumentarnu baštinu. Konačni će se pak sud o vrijednosti arhivskoga gradiva moći dati tek nakon što se izvrši njegovo čišćenje, konzerviranje i obrada, ali već sada možemo reći kako je njezina vrijednost neprocjenjiva. Posebno je važno to što se, prema našim dosadašnjim saznanjima, cijelo vrijeme smatralo da je gradivo nestalo, ili izgubljeno zauvijek - kaže Stjepan Prutki, viši arhivist, voditelj Odjela za obradu i sređivanje arhivskog gradiva Državnog arhiva Vukovar.

Prutki podsjeća da je dr. Viktor Urbiha bio istaknuti član HSS-a Vladka Mačeka, a ubrzo nakon svog dolaska u Vinkovce obnašao je i dužnost jednog od starješina Hrvatskog sokola.

Suvlasnik “sokolane”


- Vrijedi spomenuti da je baš on bio i jedan od suvlasnika zgrade današnje “sokolane” u prijelomnim vremenima povijesti Hrvatskog sokola. Naime, baš u vrijeme kada je kraljevom diktaturom 1929. ukinuto djelovanje svih nacionalnih sokolskih društava, i bojeći se da bi njihova netom sagrađena “sokolana” i ponos grada mogla biti predana u vlasništvu unitarnom Sokolu Kraljevine Jugoslavije, Hrvatski sokol objekt prodaje u vlasništvo svojim članovima, a među kupcima se, uz Ivana Hogea, Antuna Rocka i Dragutina Basslera, odreda istaknutim građanima, našao i Viktor Urbiha. Tako je ova skupina članova Hrvatskog sokola zapravo spasila taj objekt od “nacionalizacije” imovine 1929. godine - pojašnjava Prutki dodajući kako je teško zasad reći ima li tu i dnevničke i memoarske građe. Čega sve ima moći će reći tek kada sve detaljno obrade.

Zgrada u čijem je dvorištu pronađena arhiva Viktora Urbihe nekada je bila u posjedu obitelji Urbiha. Dr. Viktor Urbiha kupio ju je 1928. godine i u njoj je otvorio svoj odvjetnički ured. Kuću je 1955. darovao svojim kćerkama Vlasti i Mirjani. Danas je u posjedu obitelji Vajcl.



Miroslav Flego
Možda ste propustili...

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli