Autoglas
ZA ČETIRI GODINE

VW juri prema električnoj mobilnosti
Objavljeno 14. rujna, 2021.
Volkswagen je još jače ubrzao transformaciju u električnu mobilnost, čineći održivu mobilnost dostupnom još većem broju ljudi do 2025., dvije godine ranije nego što je planirano. Konceptni automobil ID.LIFE pokazuje kako će izgledati njihov početni električni model, dok je najavljeno kako će ukupno koštati otprilike 20.000 eura. Baziran je na manjoj varijanti modularne električne platforme MEB, a ovo je prvi put da vozilo postavljeno na MEB-u ima pogon na prednje kotače. Elektromotor od 172 kW (234 KS) ga ubrzava do 100 km/h za 6,9 sekundi, dok visokonaponska baterija od 57 kWh omogućuje doseg od 400 kilometara (WLTP).

Transporter sedme generacije prvo je predstavljen kao impresivni Volkswagen T7 Multivan. Napravljen je na zajedničkoj koncernskoj platformi za poprečno ugrađen motor, a u odnosu na prethodni model osnovna je verzija produžena, proširena i znatno niža. Osnovni model ima plug-in-hibridni pogonski sklop, temeljen na turbobenzincu 1.4 TSI i elektromotoru od 85 kW, te razvija sistemsku snagu od 218 KS i 400 Nm. Litij-ionska baterija kapaciteta 13 kWh, osim pomoći pri kretanju ili ubrzavanju, omogućuje i doseg samo na struju od 66 do 70 kilometara.

Ne čudi i najava dolaska zasad još uvijek kamufliranog ID 5 GTX. Riječ je o sportskijoj coupe verziji crossovera ID 4 GTX s dva motora, 299 KS i baterijom od 77 kWh. VW procjenjuje da će imati domet od 500 km, a potpuno će biti otkriven za nekoliko mjeseci. M.P.