Regija
56. VINKOVAČKE JESENI OD 10. D0 19. RUJNA

Vinkovčani pozvali goste: Dođite nam da nas ima ispod lampe u Vinkovcima
Objavljeno 2. rujna, 2021.
Severina, Luka Nižetić, Vigor, Opća opasnost, tamburaški koncerti, modna revija
VINKOVCI



Ovogodišnje, 56. Vinkovačke jeseni, održavat će se od 10. do 19. rujna. Za razliku od prošlogodišnjih, koje su prvi put organizirane u posebnim, pandemijskim okolnostima, 56. izdanje poprima formu na koju smo već svi naviknuli. Događanja počinju 10. rujna s Folklornim večerima, a trajat će do 15. rujna. Iz Vukovarsko-srijemske županije prijavljeno je 46 društava, 43 će nastupiti na Folklornim večerima, a tri će društva biti domaćini Državne smotre folklora 18. i 19. rujna. Prvi vikend rezerviran je za najmlađe čuvare tradicijske kulture i Međužupanijsku smotru dječjih folklornih skupina. Sudjelovat će 12 županija i Grad Zagreb, a u dječjem mimohodu u nedjelju, 12. rujna, prodefilirat će 47 skupina.



Slavonski sokak vrata otvara već prvoga dana, a uz potporu tamburaša, domaće proizvode ponudit će 51 izlagač. Šest vinara bit će na Vinskom sokaku, u koji će se moći od ponedjeljka, 13. rujna, a sljedeći dan glavne zvijezde bit će članovi Folklornog ansambla Lisinski koji slavi 70 godina postojanja.

Svečano otvorenje Jeseni u petak,17. rujna, tematski će obilježiti stih ‘‘Ide dika, kapu najerio‘‘, a donosi prikaz života s početka 20-ih godina prošloga stoljeća. Subota je rezervirana za Državnu smotru folklora, a u nedjelju je tradicionalni mimohod središtem grada, u kojem će biti 42 domaća folklorna društva te 28 pozvanih društava, što je najviše ikada. Bit će tu i dva društva iz Srbije i BiH.

Koncertni program otvorit će 10. rujna Opća opasnost, Luka Nižetić zabavljat će najmlađe u nedjelju, 12. rujna, u srijedu će na središnju pozornicu stati grupa Vigor, a u petak će nakon otvorenja nastupiti TS Dike, TS Slavonski Dukati i TS Slavonske lole. Vinkovačke jeseni u nedjelju, 19. rujna, zatvorit će koncert Severine.

U dvorištu ideja, smještenom ispred Gradskog muzeja, sportski klubovi i udruge predstavit će svoje aktivnosti, a održat će se i svečana dodjela nagrada pobjednicima literarnog natječaja "Male vinkovačke jeseni". Neizostavna je i modna revija ‘‘Večer mode i ljepote‘‘, a građane očekuje i još jedno izdanje Valensiranja u Lapidariju.

- Pozivam sve koji vole tradicijsku kulturu da dođu u Vinkovce i svjedoče bogatstvu hrvatskoga folklornoga nasljeđa - rekao je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 56. Vinkovačkih jeseni. M. Kokaj
Tema otvorenja "Ide dika, kapu najerio‘‘, stih je starovirskog svatovca, zabilježenog u Starim Mikanovcima

Možda ste propustili...

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

Najčitanije iz rubrike