Regija
SASTANAK ČELNIKA OPĆINA DRENOVCI I ŠID

Srbija šalje zahtjev
za granični prijelaz
Objavljeno 26. kolovoza, 2021.

Izaslanstvo Općine Drenovci, predvođeno načelnikom Josipom Nasurovićem, u Šidu se, na poziv domaćina, jučer sastalo s čelnicima te općine, a glavna tema razgovora bila je gradnja novog cestovnog graničnog prijelaza između Srbije i Hrvatske. Sastanku su, uz načelnika, nazočili i Stjepan Abramović, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Drenovci i Mato Matijević, voditelj Odsjeka za imovinsko-prave poslove. Sa srbijanske strane dočekali su ih Zoran Semenović, predsjednik Općine Šid i Tihomir Stamenković, predsjednik Skupštine Općine Šid, sa suradnicima.


Nasurović je za Glas Slavonije kazao kako je na radnom sastanku dogovoreno oživotvorenje Sporazuma, kojeg su ove dvije susjedne općine potpisale 25. srpnja 2018. godine. Njime se inicira otvaranje novog graničnog prelaza Račinovci – Jamena, koji je, kako je navedeno, potreban zbog obostranog demografskog opstanka, poticanja ekonomskog razvoja i sigurnog reguliranja granice Republike Hrvatske i Republike Srbije. Tada je dogovoreno da će se obje strane međusobno redovito izvještavati o poduzetim aktivnostima, u cilju stvaranja potrebnih preduvjeta za otvaranje novog prijelaza, ali se po tom pitanju do danas nije ništa dogodilo.  S obje strane granice, od Jamene na srpskoj strani, i od Račinovaca na hrvatskoj strani, sagrađene su ceste koje vode do budućeg prijelaza.
- Na nama je, kao jedinicama lokalne samouprave, da potaknemo i oživimo ovu priču, a Republika Srbija će kroz koji dana uputiti službeni zahtjev nadležnim institucijama Republike Hrvatske za otvaranje novog graničnog prijelaza. Na temelju službene inicijative, trebalo bi se pristupiti pregovorima o izmjeni međunarodnog ugovora, Sporazumu o pograničnom prometu dvaju država i Uredbe o graničnim prijelazima - pojasnio je načelnik općine Drenovci. Procedura je zahtjevna i složena, tim više što Hrvatska uskoro ulazi u  schengenski prostor, no prema raspoloživim informacijama, državni vrh Srbije snažno se zalaže i u interesu mu otvaranje prijelaza Račinovci-Jamena, a čelnici Šida vrlo su optimistični.

Punu potporu otvaranju novog prometnog koridora daje i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, koji će i osobno nazočiti sljedećem sastanku.
Uz prijelaz Bajakovo-Batrovci, koji je prometno najopterećeniji granični prijelaz između Srbije i Hrvatske, osobito tijekom ljetne sezone, cestovni prijelazi između dviju država su još Bezdan-Batina, Bogojevo-Erdut, Bačka Palanka-Ilok, Neštin-Ilok, Šid-Tovarnik, Sot-Principovac 1 i Ljuba-Principovac 2.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike