Gastro
"PROIZVODIMO ODRŽIVO, JEDIMO ZELENO"

Gotova veganska kajgana
Objavljeno 23. kolovoza, 2021.

U Hrvatskoj dosad nije bilo moguće kupiti gotovu vegansku kajganu. No mali hrvatski proizvođač biljne hrane, koji je već osvojio gurmane finim vege ćevapčićima i drugim ukusnim proizvodima uz koje svi mogu zaboraviti na meso, izdvojio se kao najinovativniji, upravo zbog gotove veganske kajgane koju prije konzumacije treba samo podgrijati. Na tu činjenicu ponosni su i Prijatelji životinja, jer je kajgana od tofua nastala u sklopu njihova projekta "Proizvodimo održivo, jedimo zeleno". Njime su domaće proizvođače potaknuli da proizvedu i plasiraju na tržište nove veganske proizvode, a na putu do toga pomogli su im savjetovanjem, davanjem ideja, pa čak i imenovanjem proizvoda. Cilj projekta je ostvarivanje i jačanje suradnje hrvatskog poljoprivrednog sektora fokusiranog na proizvodnju biljnih proizvoda te promocija i povećanje vidljivosti biljnih proizvoda i održivog načina prehrane. Projektu je potporu dalo i Ministarstvo poljoprivrede. "Proizvodimo održivo, jedimo zeleno" uklapa se u prioritet Europske strategije za pametan i održiv rast te promicanje rastuće ekonomije biljne hrane koja neusporedivo manje zagađuje okoliš, štedljivije iskorištava prirodne resurse, spašava milijarde životinja i zdravija je.Mnogima je nezamislivo da kajgana može biti bez jaja, a sličnog okusa, teksture i još lakšeg načina pripreme. Govoreći o veganskim fritatama, kajganama ili omletima, najčešće podrazumijevamo kajganu od tofua ili omlet od slanutkova brašna. U domaćoj radinosti tofu se razmrvi na ulju i kombinira s kurkumom radi boje i začinom crna sol, koja miriše po jajima. Dovoljno je samo otvoriti paket i uživati u ukusnom obroku punom bjelančevina i bez kolesterola.



Više od 50 milijuna tona jaja godišnje želi zadovoljiti neizmjerne ljudske apetite za proizvodom koji nam nije potreban, a ujedno je kolesterolska bomba i potencijalni nositelj salmonele. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike