Svijet
INZKOVE IZMJENE STUPILE NA SNAGU

Formirani prvi predmeti zbog negiranja genocida
Objavljeno 29. srpnja, 2021.
Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca od srijede je kažnjivo u Bosni i Hercegovini nakon što su u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine dan prije objavljene dopune Kaznenog zakona BiH koje je 23. srpnja, koristeći svoje široke ovlasti, uveo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko. Izmjenama se sankcionira veličanje pravomoćno osuđenih ratnih zločinaca, negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina i za prekršitelje su predviđene zatvorske kazne od tri mjeseca do pet godina. Inzko je za Al Jazeeru pojasnio kako je čekao deset godina da lokalni političari u BiH to riješe, ali "političari u BiH to nisu bili u stanju postići". Na zamjerke da je ovakav zakon mogao donijeti i prije, visoki predstavnik na odlasku objasnio je da je morao čekati da presude Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću postanu pravomoćne. Inzko kaže kako njegova intervencija u zakonodavstvo BiH "nema nikakve veze s kolektivnom odgovornošću bilo kojeg naroda".

- Govor mržnje, veličanje ratnih zločinaca i revizionizam ili direktno negiranje genocida i ratnih zločina sprječavaju društva da se suoče s prošlošću. Takvo ponašanje predstavlja novo ponižavanje žrtava i njihovih najmilijih, dok se na taj način istovremeno nastavlja nepravda i ugrožavaju međunacionalni odnosi - rekao je Inzko za beogradski Danas, dodavši kako sve to onemogućava izgradnju mirne i prosperitetne budućnosti BiH.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine već je formiralo nekoliko predmeta za negiranje genocida na temelju prijava građana koje je zaprimilo nakon odluke Valentina Inzka o dopuni Kaznenog zakona BiH, izjavio je Srni, novinskoj agenciji RS-a, glasnogovornik tužiteljstva Boris Grubešić. S druge strane, Republika Srpska najavila je za petak sjednicu parlamenta gdje će donijeti kontramjere i sankcije za one koji budu povezivali genocid u Srebrenici s entitetom RS. Izmjene KZ RS su "odgovor na Inzkovo nametanje odluke o zabrani negiranja genocida, a ovim se štite građani RS-a i RS". Iako je Milorad Dodik do prije nekoliko dana izjavljivao kako Inzkove dopune zakona daju dodatni "vjetar u leđa RS-u za osamostaljenje i odcjepljenje", malo je smirio retoriku, vjerojatno na savjet Beograda, i sada je naložio parlamentu neka usvoje izmjene i propišu kazne. Onaj "tko javno izloži poruzi, prijeziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njezinu zastavu, grb, amblem ili himnu, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine", a tko RS "označi kao agresorsku ili genocidnu tvorevinu ili njezin narod agresorskim ili genocidnim, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina", stoji u odgovoru RS-a na Inzkov postupak. M.FLego
Valentin Inzko: Veličanje ratnih zločina i negiranje genocida društvo sprječava u suočavanju s prošlošću

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike