Ekonomija
PRISILNI ODMOR

Tvornice Daimlera zaustavile su rad jer nema čipova
Objavljeno 29. srpnja, 2021.
Zbog nedostatka malih čipova tisuće radnika morat će na nenadani godišnji odmor u kolovozu

Dvije male stvari tresu autoindustriju od početka pandemije u ožujku 2020. Jedna je taj nesretni virus COVID-19, sa svim mogućim inačicama, a ona druga, i puno ozbiljnija, kronični je nedostatak čipova, a trpe ga doslovno svi proizvođači automobila. Desetljećima su se čipovi proizvodili isključivo na Tajvanu, a zbog pandemije početkom 2020. većina autokompanija otkazivala je narudžbe. Sada, kada su se vratili proizvodnji punom parom, Tajvanci više ne mogu proizvesti i isporučiti tu golemu količinu čipova. Taj nedostatak sada je osjetio i moćni njemački automobilski koncern Daimler, koji je neke pogone čak privremeno zatvorio.



Naime, nova nestašica čipova na globalnom tržištu prisilila je u utorak njemački automobilski koncern Daimler da zaustavi proizvodnju u tri njemačka i u mađarskom pogonu. Više tisuća radnika u pogonima u Sindelfingenu, Rastattu i Bremenu prešlo je na model skraćenog radnog vremena, priopćeno je iz Daimlera. Proizvodnja je također zaustavljena i u Daimlerovoj tvornici u Kecskemetu u Mađarskoj, a neće biti pokrenuta tri tjedna, sve do sredine kolovoza. Prekidi proizvodnje u Njemačkoj bit će kraći. U Rastattu na granici s Francuskom pogoni će biti zatvoreni do kraja sljedećeg tjedna, a u Bremenu na sjeverozapadu Njemačke do kraja ovoga tjedna. U Sindelfingenu, u blizini Stuttgarta, proizvodnja će se odvijati na pojedinim proizvodnim linijama, a na ostalima će biti prekinuta do kraja tjedna.

Tvornica u Bremenu zapošljava više od 12.000 radnika, a u Rastattu oko 6500 radnika. U Kecskemetu radi 4700 radnika, a u Sindelfingenu njih 25.000. Tijekom posljednjih mjeseci u ta četiri pogona u više navrata proizvodnja je bila prekidana zbog globalne nestašice čipova. I ostali veliki njemački proizvođači pogođeni su tom nestašicom.

U priču oko čipova uključili su se i njemački političari koji su od tajvanskih kolega zatražili da urgiraju na čelnike tvornice Taiwan Semiconductor Manufacturing da se proizvodnja čipova ubrza. Zbog ove situacije njemačke autokompanije, uz podršku vlade iz Berlina, žele, uz državnu potporu, povećati kapacitete za proizvodnju poluvodiča u Njemačkoj i Europi.


Milan Bugarić
4700

radnika zapošljava Daimlerova tvornica u Mađarskoj

3

njemačke tvornice znatno su smanjile proizvodnju, a neki su pogoni i zatvoreni

U diplomatsku su ofenzivu prema Tajvanu krenuli njemački političari

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike