Sport
PRIPREME ZA EUROPSKI UZLET

Navijači, u četvrtak trebate Osijeku u Gradskom vrtu
Objavljeno 28. srpnja, 2021.
Došlo je vrijeme da bijelo-plavi razbiju prokletstvo 2. pretkola u Europi

Nakon vrijedne pobjede na Poljudu pred nogometašima Osijeka je utakmica u kojoj nemaju pravo na pogrešan korak. Uzvratni susret 2. pretkola Konferencijske lige protiv poljskog Pogona važniji je od derbija koji su bijelo-plavi u nedjelju odigrali u Splitu.



Prvenstvo je tek počelo, bit će dugačko, pa nudi mogućnost ispravljanja nekih rezultatskih proklizavanja, ali u Europi je priča posve drukčija. Posebno za Osijek koji već tri godine ne uspijeva proći dalje od 2. pretkola, što je zapravo vrlo loše s obzirom na ulaganja i ambicije koje ima klub iz Gradskog vrta.

Dva prokletstva


Istina, kada je Europa u pitanju, ždrijeb baš nije bio naklonjen bijelo-plavima u četiri sezone. Rangersi, pa CSKA iz Sofije, onda Basel, pa sada Pogon. Sve su to bili praktički najjači mogući suparnici koje je osječka momčad mogla izvući u podskupinama, ali isto tako nijedan od tih suparnika nije bio neprolazan. No bijelo-plavima uvijek je nešto nedostajalo. Protiv Rangersa slaba prva utakmica, s CSKA-om nedostatak hrabrosti u uzvratu pred svojim navijačima, a s Baselom grč koji je prouzročio grozno prvo poluvrijeme. Ni protiv Pogona u prvom susretu koji je prije tjedan dana odigran u Szczecinu osječka momčad nije baš bila uvjerljiva. Opet se javio taj grč koji ju je pratio na europskim utakmicama u posljednje vrijeme, a Nenad Bjelica je imao vrlo jednostavno objašnjenje za tu zgrčenost.

- Cijelu sezonu igraš za te europske utakmice i onda u njima ne želiš napraviti pogrešan korak. Zato, ali i zbog toga što igrači nisu dovoljno dobro poznavali snagu suparnika dogodio nam se taj grč. Uvjeren sam kako ćemo na svom stadionu pred našom publikom odigrati daleko bolje i izboriti plasman u sljedeće pretkolo Konferencijske lige - rekao je Bjelica.


Izazovan će to biti susret za bijelo-plave s još jednog aspekta. Prošle sezone srušeni su brojni klupski rekordi, ali jedan se "kostur" nastavio inatiti i samom Bjelici. To je onaj poraza u utakmicama koje mogu donijeti određeni iskorak. Naime, u posljednje vrijeme Osječani su na svom terenu gubili baš sve susrete koji su o nečemu odlučivali. Počelo je s već spomenutim CSKA-om u 2. pretkolu Europske lige kada su eliminirani nakon izvođenja jedanaesteraca. Drugi bolan poraz bijelo-plavima je u posljednjem kolu te sezone na njihovu terenu nanijela Lokomotiva čime su izgubili drugo mjesto i mogućnost nastupa u pretkolima Lige prvaka, a takvi porazi nastavili su se i kada je Bjelica stigao u Osijek. Prvo Basel u 2. pretkolu Europske lige. Igrala se samo jedna utakmica, i to u Gradskom vrtu, ali Osijek nije iskoristio tu prednost. Bjelici se tu ne može previše zamjeriti jer je bio tek stigao na klupu, pa nije imao vremena implementirati svoje zamisli, ali Osijek je zapravo platio visoku cijenu precjenjivanja protivnika. I konačno, možda i najbolniji udarac u Bjeličinoj eri bio je poraz od Rijeke u četvrtfinalu Kupa. Njega je malo tko očekivao jer Rijeka je bila u krizi, a Osijek u naletu. Ključnim se pokazao promašeni kazneni udarac Miereza kod rezultata 1:1.

Pružimo pravu podršku


Upravo zbog svega nabrojenog utakmica s Pogonom nudi bijelo-plavima mogućnost okretanja nove stranice po tom pitanju. Pobjedom u tom susretu "ubili bi dvije muhe odjednom" jer bi srušili obje te neslavne tradicije koje ih muče. Vjerujemo kako će se to i dogoditi jer Osijek je danas drukčija momčad s daleko više samopouzdanja pa, ako hoćete, i igračke kvalitete. Uskoro će se zaokružiti godina dana otkako je Nenad Bjelica sjeo na klupu i sa sobom donio posve novi način razmišljanja. Osijek se ravnopravno nosio s Dinamom, pobjeđuje na Poljudu pod normalno, kiksevi su postali vrlo rijetki, a sve to su čvrsti temelji za optimizam. Doista ne postoji nijedan dobar razlog zbog kojeg Osijek sutra ne bi pokazao svoje pravo lice koje se, ruku na srce, u novoj sezoni još uvijek sramežljivo pokazuje. Dobro, nije još ni vrijeme u kojemu momčad treba biti na vrhuncu forme jer sezona je još mlada, ali susret protiv Pogona zahtijevat će od bijelo-plavih da izvuku ono najbolje iz sebe. I ne samo od njih već i od navijača. Dvije su godine prošle od posljednje europske utakmice na kojoj je Osijek imao podršku svojih fanova. Sutra će ona biti od iznimne važnosti. Vjerujemo kako će navijači shvatiti važnost trenutka te, bez obzira na određene epidemiološke mjere koje su na snazi (ulaz na utakmicu samo s COVID potvrdama, nap. a.) doći u pristojnom broju dati podršku momčadi. Ako vam je NK Osijek pri srcu, ljudi, cijepite se, testirajte se, što god vam je volja, samo budite u četvrtak navečer u Gradskom vrtu, jer ako ne dođete, možda ćete propustiti važan trenutak ove sezone. Trenutak u kojemu će bijelo-plavi najaviti velike stvari ne samo u Europi već i na domaćoj sceni. Uostalom, dovoljno je prisjetiti se prošle sezone u kojoj je Osijek bio odličan, a sve to se moglo gledati samo preko TV prijenosa. Vjerujemo kako bi tada svi oni u čijim venama teče bijelo-plava krv bili spremni dati mnogo toga kako bi nazočili utakmicama uživo. Sada te restrikcije nema, a još manje postoji potreba za izbjegavanjem utakmica zbog COVID potvrde. NK Osijek je učinio sve što je u njegovoj moći (subvencionirao je testiranja uoči utakmice koja kreću danas, nap. a.) kako bi tribine Gradskog vrta bile dobro popunjene. Osijek će sutra navečer igrati vrlo važan susret u kojemu će mu itekako dobro doći zdrav navijački poticaj. Čvrsto vjerujemo kako će ga i dobiti...



Dalibor Keler
DRUGA MOMČAD OSIJEKA U SVETOM MARTINU
Osijek II već je duboko u pripremama za novu drugoligašku sezonu. Brojne promjene doživjela je ta momčad tijekom ljeta, a jedna od njih je i novi trener Tomislav Radotić, koji je na kormilu naslijedio Igora Tolića. Radotić je krenuo u stvaranje nove momčadi od vrlo mladih igrača koja će, nadaju se, u Gradskom vrtu uspjeti u orbitu gurnuti poneko novo ime. Radotić će danas Osijek II povesti na kraće pripreme u Sv. Martin na Muri. Povest će sa sobom 22 igrača, a među njima neće biti ozlijeđenih Matea Karamatića i Domagoja Jerbića, koji je ovog ljeta stigao iz Dinama. U Sv. Martinu Osječani će ostati do subote, a tamo će odigrati i dvije prijateljske utakmice. Prvu u petak protiv domaćeg Poleta, a u subotu prijepodne odmjerit će snage s Dinamom II.

JOŠ SE ČEKA DESNI BEK
Nakon što je Igor Silva otišao u redove francuskog prvoligaša Lorienta, trener Osijeka Nenad Bjelica najavio je promptnu potragu za čovjekom koji će nadomjestiti taj odlazak. Još prije susreta s Pogonom u Szczecinu otkrio je kako je već otvorio pregovore s neki igračima, ali zasad konkretnih vijesti o tome je li se odlučio za nekog od njih nema. U biti, nema ni potrebe za brze odluke jer Osijek tu poziciju ima dobro pokrivenu, a Bjelica vjerojatno traži igrača koji će predstavljati pojačanje, a ne takvog koji bi imao status - prinove. Uglavnom, nešto više oko tog pitanja moglo bi se znati do kraja tjedna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike