Sport
OSJEČANKA PROŠLA I DRUGU PREPREKU

Donnine suze nakon pobjede: Borila sam se baš kao lavica
Objavljeno 26. srpnja, 2021.

Olimpijski turnir izvlači nešto posebno iz osječke tenisačice Donne Vekić, koja unatoč mnogim teškoćama uspješno kormilari ždrijebom. Iako koljeno nije u najboljem stanju, iako su vremenski uvjeti za igru vrlo teški, a u prvom kolu (Garcia) na terenu je provela gotovo tri sata (dva sata i 50 minuta), Donna je odigrala još jedan maraton i upisala novu veliku pobjedu u Tokiju.



Na putu prema osmini finala stajala joj je treća tenisačica svijeta i nedavna polufinalistica Wimbledona Bjeloruskinja Arina Sabalenka, koja je u meč 2. kola ušla kao favoritkinja. U nekim trenucima činilo se da će ga i potvrditi na terenu, ali, srećom, Donna se nije zamarala takvim prognozama. Njezin borbeni duh nadvaladao je sve teškoće i Donna je ostvarila veliku pobjedu, sredila je Bjeloruskinju sa 6:4, 3:6, 7:6 (3). Ponovno je na terenu provela više od dva i pol sata (dva sata i 40 minuta), ponovno je bilo drame i neizvjesnosti, ali Donna ide dalje.

- Ponosna sam na ova moja dva meča u Tokiju. Arina ove godine igra najbolji tenis ikada, treća je na svijetu i nije ju lako pobijediti, čak je i vodila u trećem setu. No, borila sam se kao lavica i na kraju pobijedila - kazala je Donna, koja se još oporavlja od operacije desnog koljena koju je imala krajem veljače, ali nekako se nosi s tim. Uglavnom stisne zube, zaboravi bol i igra. U Tokiju je odradila dva meča i provela gotovo pet i pol sati na terenu, i to dok sunce nemilice prži i vladaju nesnosni uvjeti za igru.

- Ma, to je čak i dobro za mene. Falilo mi je treninga nakon operacije koljena, pa dobro iskorištavam svu satnicu ovdje. Ove pobjede dat će mi dosta samopouzdanja za sljedeće mečeve. Koljeno? Vidjet ćemo, to je nešto što ću morati balansirati sljedećih nekoliko mjeseci. Ma, sve je u redu, ali sve je još svježe nakon operacije... Imam dobar tim sa mnom i vjerojatno će biti sve od redu - kazala je Donna i briznula u plač. Nije mogla zadržati emocije, Olimpijske igre znače joj nešto mnogo više od nekog turnira, odigrala je dva teška meča, sredila je jednu od favoritkinja za medalju, u ovoj turbulentnoj godini olimpijska medalja bila bi nagrada za svaku kap znoja koju je prolila kako bi njezin tenis bio bolji, i prije, ali i nakon te operacije desnog koljena. No daleko je medalja, sada treba misliti o onom prvom što dolazi. A to je suparnica u osmini finala, Kazahstanka Elena Ribakina protiv koje još nije igrala.

- Nismo nikada igrale, a niti trenirale, tako da je ne znam. Napravit ćemo analizu i spremiti se - poručila je sjajna Osječanka.

Donna kormilari dalje, a u muškom dijelu singla više nema Marina Čilića. Hrvatski tenisač zapeo je u 2. kolu izgubivši od Španjolca Pabla Carreno-Buste sa 5:7, 6:4, 6:4. Čilić je dobro otvorio meč i dobio prvi set, ali onda je 11. tenisač svijeta zaigrao daleko bolje, okrenuvši rezultat u svoju korist. Bio je to njihov peti međusobni susret i prvi Čilićev poraz. Marin u singlu olimpijskog turnira nije dugo trajao, no još uvijek je "živ" u parovima, gdje igra s kumom Ivanom Dodigom.



Ivana Liović
Mektić i Pavić prema planu
Nikola Mektić i Mate Pavić opravdali su status najboljeg teniskog para svijeta i izborili mjesto u četvrtfinalu olimpijskog turnira pobijedivši u drugom kolu Talijane Lorenza Musettija i Lorenza Sonega sa 7:5, 6:7 (5), 10:7, nakon dva sata i četiri minute igre.

Za mjesto u polufinalu Mektić i Pavić igrat će protiv domaćih predstavnika Bena McLachlana i Keija Nishikorija koji su iznenadili sedme nositelje, Britance Jamieja Murrayja i Neala Skupskog 6:3, 6:4. Hrvatski teniski par u nadolazećem susretu ima status favorita, no olimpijski turnir zna često prirediti iznenađenje, uostalom i Britanci su bili favoriti, ali nisu mogli mnogo protiv Japanaca.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana