Regija
MARINA BUDIMIR SMIJENILA DIREKTORA TVRTKE KOM-ILOK

Kopilaš: Željela je uvesti nezakonit javni prijevoz
Objavljeno 26. srpnja, 2021.
ILOK - Na redovitoj godišnjoj skupštini društva Kom-Ilok gradonačelnica Iloka Marina Budimir razriješila je Davora Kopilaša dužnosti člana Uprave društva.



Kopilaš je ocijenio kako, s obzirom na pozitivne rezultate poslovanja tvrtke od srpnja 2019. godine, kada je preuzeo dužnost direktora, ne postoje profesionalni razlozi za njegovu smjenu, a pogotovu otkaz, nego za takav postupak mogu postojati samo privatni razlozi.



- Kada sam preuzeo dužnost direktora, zatekao sam više od pola milijuna kuna duga u poslovanju. U dvije godine proširili smo poslovne aktivnosti, spasili građevinski odjel, povećali broj zaposlenih i poslovali s dobitkom. Uz pomoć EU fonda nabavili smo novo komunalno vozilo za odvojeno prikupljanje otpada - naveo je i dodao kako je Kom-Ilok obavio sve radove koje je naručivao Grad, a do problema je dolazilo kada nalozi nisu bili potpuni, s tim da je bilo situacija da su proračunom osigurana sredstva, no Grad nije dostavljao naloge za radove.



- Uveo sam transparentno poslovanje i rekao kako ništa nećemo raditi bez naloga, ako nije definirano ugovorom - poručio je.



Ustvrdio je kako je jedan od ključnih problema u suradnji s gradonačelnicom bio plan o uvođenju gradskog prijevoza.



- Ona je prošle godine, uz pomoć EU fonda, nabavila dva električna vozila, koja ne zadovoljavaju tehničke uvjete za javni linijski prijevoz. Uporno je zanemarivala da se prema važećim zakonskim propisima ta vozila ne smiju koristiti za takvu vrstu prijevoza, što nam je dopisom potvrdilo i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Osobno nisam sudjelovao u nabavi spornih vozila - izjavio je.



Kopilaš je naglasio kako su u travnju dostavili novi prijedlog o prijevozu osoba, ali nisu dobili povratne informacije o mogućnosti realizacije, dodajući kako je Kom-Iloku planiranje komunalnog linijskog prijevoza povjereno prije dvije i pol godine, odnosno prije nego što je on preuzeo dužnost direktora, s tim da je Budimir samostalno išla u nabavu vozila za taj posao i nije se konzultirala s direktorom.



Marina Budimir nam je rekla kako je Kom-Ilok, među ostalim, registriran i za obavljanje javnog prijevoza putnika, za što svakako postoji potreba u svim iločkim naseljima, posebice što građani koji nemaju alternativu skupo plaćaju "taksi na crno".



- Tome smo htjeli stati na kraj i uopće ne inzistiram da to bude javni linijski prijevoz. Po meni može biti i taksi na poziv, ali sam im dala nalog da utvrde što se po zakonu može organizirati i izvijeste nas o potencijalnim opcijama. Međutim, nisu to obavili na vrijeme i tek nakon nabave vozila rekli su mi da ta opcija ne može biti realizirana - rekla je Budimir i poručila kako od zaposlenika u Gradu i tvrtkama kojima je osnivač traži samo da savjesno rade svoj posao u skladu s važećim zakonima.



Rekla je i kako je u 2018. godini Grad Ilok vratio Kom-Iloku 1,8 milijuna kuna duga nakupljenog od 2008. do 2010. godine.


Dragana Korpoš
NE RADE POSAO ZA KOJI SU REGISTRIRANI
Budimir je izrazila nezadovoljstvo radom Kom-Iloka kazavši kako su registrirani i za obavljanje dimnjačarskih poslova te održavanje javnih zgrada, što ne rade.

- Imamo zgrade koje održavaju mjesni odbori jer ih oni nisu u stanju očistiti onoliko puta koliko je potrebno. Dimnjačarske usluge plaćamo tvrtki iz Vukovara. Umjesto da su se prijavili, pa bi sve što za tu namjenu građani uplaćuju išlo njima i ostalo u Iloku, taj novac odlazi u Vukovar - rekla je, naglasivši kako zna što je građanima potrebno te ima viziju koju želi realizirati.

Smijenjeni direktor tvrdi kako tvrtka posluje pozitivno i ne postoje profesionalni razlozi za njegovu smjenu

Najčitanije iz rubrike