Zdravlje
BRITANSKA STUDIJA CJEPIVA PFIZER

Duži razmak između doza povećava razinu antitijela
Objavljeno 26. srpnja, 2021.
Duži razmak između dvije doze cjepiva Pfizer protiv COVID-19 vodi do stvaranja više razine antitijela nego kraći razmak, pokazala je britanska studija, ali pokazuju i da nakon prve doze kroz vrijeme dolazi do pada razine antitijela. "Kada se radi o dužem intervalu... neutralizirajuće razine antitijela protiv delta-varijante bile su slabo inducirane nakon prve doze i nisu se zadržale tijekom cijelog intervala prije druge doze", kažu autori studije koju je vodilo Sveučilište u Oxfordu. "No nakon druge doze cjepiva razine neutralizirajućih antitijela bile su dvostruko više kod dužeg intervala nego kod kraćeg intervala", naglasili su. Neutralizirajuća antitijela važan su element u imunosti od koronavirusa, ali ne daju potpunu sliku, jer ulogu igraju i T-stanice.

Studija, koja je u fazi znanstvenog preispitivanja, utvrdila je da je ukupna razina T-stanica bila 1,6 puta niža kada se radilo o dužem razmaku između doza nego kada se radilo o tri ili četiri 4 tjedna. Ali veći udio kada se radilo o dužem intervalu imale su tzv. pomoćne T-stanice, što podržava teoriju o dugoročnoj imunosnoj memoriji. Pomoćne T-stanice mogu stimulirati proizvodnju antitijela i novih T-stanica. Zaključci podupiru stajalište da, iako je druga doza potrebna za punu zaštitu protiv delta-varijante, njezino odgađanje može dati trajniji imunitet, iako na štetu kratkoročne zaštite.

U prosincu prošle godine Britanija je produžila interval između dviju doza na 12 tjedana, iako je Pfizer upozorio da nema dokaza koji bi poduprli to pomicanje s razmaka od tri tjedna. Britanija sada preporučuje 8-tjedni razmak između dvije doze cjepiva kako bi što više ljudi brže dobilo zaštitu, istovremeno maksimalizirajući imunosni odgovor na dugi rok. H
Možda ste propustili...

KOPRIVA NEZAMJENJIVA ZA NJEGU KOSE

Jača kosu i daje joj sjaj

SAVJET ZDRAVLJE PROBAVNOG SUSTAVA

Crijevna flora može se poremetiti na putovanju

RANO OTKRIVANJE SPAŠAVA ŽIVOT

Probno testiranje krvi na 50 tipova raka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RANO OTKRIVANJE SPAŠAVA ŽIVOT

Probno testiranje krvi na 50 tipova raka

2

SAVJET AKO NE VOLITE VJEŽBE I SPORT

Kalorije možete potrošiti i uz kućanske poslove

3

KAMPANJA POSVEĆENA DISFAGIJI

Svakome treba zagrljaj