Regija
KRATKOTRAJNI ZAKUP

Eltz potražuje u Lovasu čak 70 hektara zemlje
Objavljeno 24. srpnja, 2021.
Načelnica kaže kako su njihov prijedlog da se nađe drugo rješenje dva ministarstva odbila
LOVAS - Općinsko vijeće Lovasa donijelo je odluku o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu.

Predmet je natječaja zemljište na području katastarskih općina Lovas i Opatovac, koje je programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države predviđeno za zakup, povrat, ili ostale namjene. Tanja Cirba, načelnica Općine Lovas, rekla nam je kako se ne radi o velikim površinama, no i za ono što je predmet natječaja postoje određene kočnice.

- Nema mnogo zemljišta koje smo mogli staviti u natječaj, jer smo program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem uvelike realizirali prije 12 godina prema starome zakonu, kad su rađeni prvi programi. Sada se radi o ukupno 80 hektara zemljišta, od čega je 55 bilo u dugogodišnjoj koncesiji, jer ga je država dala tvrtki koja je poslije otišla u stečaj, pa je to zemljište ostalo nepokriveno ugovorom. Međutim, cijelo je to zemljište u povrat tražio grof Eltz i stoga će natječaj ići za privremeni zakup - pojasnila je načelnica.

Dodala je kako konkretno rješenje nije vidjela, no iz Ureda državne uprave prispjela je obavijest da grof Eltz potražuje više od 70 hektara zemljišta na području Općine Lovas i kako sve moraju staviti u povrat sve dok se rješenje ne realizira, odnosno precizno definira situacija.

- Obratila sam se ministarstvima pravosuđa i poljoprivrede, budući da je to jedino preostalo kvalitetno zemljište na području naše općine, zatraživši da ga eventualno država isplati, ako Eltz ostvari pravo na povrat. Naime, zakon o povratu daje mogućnost povrata u naravi, ili na neke druge raspoložive načine, poput obveznica, dionica i slično. Nismo naišli na razumijevanje, jedno ministarstvo to je prebacilo na drugo, drugo vratilo na prvo, pozivali su se na "zakon o denacionalizaciji zemljišta", i u konačnici su od nas zatražili da se to zemljište definira kao zemljište za povrat - istaknula je Cirba.

Jasno je kako takvom odlukom nisu zadovoljni mještani koji bi rado uzeli u zakup zemljište, budući da im je poljoprivredna proizvodnja jedini izvor prihoda, ali unatoč nastojanjima čelništva Općine Lovas da se situacija riješi na drukčiji način, zasad alternative nema. Stoga i u odluci o raspisivanju javnog natječaja stoji kako se tek nešto više od 3,5 hektara zemljišta u Opatovcu daje u zakup na rok od 25 godina, s mogućnošću produljenja za isto razdoblje, dok se u Lovasu i Opatovcu ukupno više od 77 hektara daje u zakup na rok do pet godina, s mogućnošću produljenja, odnosno do pravomoćnosti rješenja o povratu sukladno posebnom propisu, ili do privođenja tog zemljišta namjeni utvrđenoj prostornim planom.

Nakon objave natječaja zainteresirani će imati 30 dana za uvid u njegov sadržaj (ponajprije koje se katastarske čestice daju u zakup i koliko iznosi početna zakupnina) te za dostavljanje pisanih ponuda.

Odluku o izboru najpovoljnije ponude donijet će Općinsko vijeće na prijedlog mjerodavnog povjerenstva, s tim da će odluku dostaviti na prethodno mišljenje Vukovarsko-srijemskoj županiji i na suglasnost Ministarstvu poljoprivrede.



Dragana Korpoš
Većinu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH u Lovasu natječajem će dati u zakup na rok do pet godina

NAJVIŠE 54 HA
Prema natječaju, a čiji je prijedlog usvojilo Općinsko vijeće, zakupnina za zakup plaća se godišnje, dok maksimalna površina koja se može dati u zakup nekoj osobi iznosi 54 hektara. Javno otvaranje ponuda održat će se najranije deseti dan od dana isteka roka za dostavu ponuda.

Možda ste propustili...

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike